Exportmachine sierteelt hapert

In de goed geoliede machine van de Nederlandse sierteeltexport is zand geslopen. De uitvoer blijft de laatste maanden achter bij vorig jaar, blijkt uit de halfjaarcijfers die de Verenging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend heeft gemaakt.

Exportmachine+sierteelt+hapert
© FloraHolland

Door de hapering in het tweede kwartaal is er nog maar weinig over van de voorsprong die in het eerste kwartaal, en dan met name in januari en februari, is geboekt. Toen was de plus ten opzichte van 2021 nog 2,9 procent. Drie maanden later resteert een groei van 0,7 procent.

Uit de cijfers van Floridata in Utrecht, het bedrijf dat de exportstatistieken bijhoudt, blijkt dat vooral bij planten de klad erin is gekomen. De klim van 4,2 procent na drie maanden in 2022 heeft plaatsgemaakt voor een verlies van 2,9 procent halverwege het jaar.


Snijbloemen doen het beter

Het beeld bij snijbloemen is positiever dan bij planten. Toonden de cijfers eind maart een toename van 2,3 procent, eind juli is die opgelopen naar 3,2 procent. De totale exportwaarde van bloemen lag na 1 juli op 2,53 miljard euro, die van planten op 1,61 miljard euro.

'Inflatie en energiecrisis hangen als donkere wolken boven sierteeltmarkt'

Dat de raderen niet meer soepel draaien, is eveneens terug te zien in de exportcijfers voor de belangrijkste afzetlanden. De plus voor Duitsland is afgezakt van ruim 3 procent in het eerste kwartaal naar 1 procent. Die van het Verenigd Koninkrijk van meer dan 10 procent naar 4 procent en het verlies in Frankrijk is opgelopen naar ruim 7 procent.


De ommezwaai kwam na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. 'De belangrijkste oorzaken voor het marktverlies zijn de energiecrisis en de inflatie', zegt VGB-directeur Matthijs Mesken. 'Ook de komende tijd hangen deze als donkere wolken boven de sierteeltmarkt.'

De Nederlandse sierteeltsector heeft een prima 2021 achter de rug. De exportwaarde van bloemen en planten steeg toen met 22,1 procent naar een record van 7,3 miljard euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer