Ministers geven besmette nertsenbedrijven en mest vrij

De demissionair ministers Carola Schouten van Landbouw en Hugo de Jonge van Volksgezondheid geven de laatste 49 nertsenbedrijven die nog een besmetstatus vanwege corona hebben vrij. De vaste mest van deze nertsenbedrijven kan vanaf nu op een normale manier worden aangewend.

Ministers+geven+besmette+nertsenbedrijven+en+mest+vrij
© Archief Marcel Bekken

Dat schrijven de twee ministers in een brief aan de Tweede Kamer. Sinds december worden er al geen nertsen meer gehouden in Nederland. Vanwege corona-uitbraken onder nertsen en medewerkers bij nertsenbedrijven is het verbod op het houden van pelsdieren in Nederland eerder van kracht gegaan. Bedrijven waar een corona-uitbraak was in 2020, werden geruimd en er was een besmetstatus van kracht.

Dat hield onder meer in dat mest niet gebruikt en getransporteerd mocht worden en dat de kooien en materialen drie keer gereinigd moesten worden. Vaste mest van nertsen kon op 70 graden worden vergist. Van de 69 besmette bedrijven waren er 20 coronavrij verklaard.


Kans zeer klein

Nu, ruim negen maanden later, achten de deskundigen de kans zeer klein dat er nog virusdeeltjes aanwezig zijn in de vaste mest. De kans dat er nog actieve virusdeeltjes op kooien en ander materiaal aanwezig zijn, achten de deskundigen nog kleiner.


'Op basis van de risicoanalyse achten wij de kans op besmettingen van mensen en/of dieren door het hanteren van de kooien en andere materialen, en het regulier aanwenden van mest zonder aanvullende maatregelen zeer klein', schrijven de ministers. 'We hebben besloten dat de houders van de besmette nertsenbedrijven de mest regulier kunnen aanwenden, met inachtneming van de daarbij behorende hygiënemaatregelen en volgens de huidige mestregelgeving.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer