Nederland en Oostenrijk willen einde pelsdierhouderij Europese Unie

Nederland en Oostenrijk zullen tijdens de Europese Landbouw- en Visserijraad van 28 en 29 juni pleitten voor een permanent einde van de pelsdierhouderij in Europa. Mogelijk sluiten nog meer landen tijdens de vergadering van Europese landbouwministers aan bij dit pleidooi.

Nederland+en+Oostenrijk+willen+einde+pelsdierhouderij+Europese+Unie
© Archief Marcel Bekken

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. De minister geeft hiermee gehoor aan twee aangenomen moties van voormalig Kamerlid Frank Futselaar (SP) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). De motie van Futselaar verzocht de regering een import- en verkoopverbod op bont in Europees verband in te stellen. Die van Ouwehand alleen een importverbod.


Volgens Schouten is een import- en verkoopverbod niet realiseerbaar zolang in Europese landen nog een commerciële pelsdierhouderij is toegestaan. 'Met name Oostenrijk bleek een gelijkgezinde EU-lidstaat', schrijft ze. 'Daarom is besloten om de notitie samen in te brengen. De andere EU-lidstaten worden actief benaderd om te bezien of zij dit document willen steunen.'


Dierenwelzijn

In de notitie roepen de ondertekenende landen de Europese Commissie op actie te ondernemen om de pelsdierhouderij in de Europese Unie (EU) permanent te beëindigen. Redenen die worden aangevoerd gaan over dierenwelzijn, ethiek en risico's voor de volks- en diergezondheid.

'Van Nertsen en wasbeerhonden is aangetoond dat ze vatbaar zijn voor besmettingen met SARSCoV-2, waardoor de urgentie van de discussie over de pelsdierhouderij in Europa is toegenomen. De Nederlandse inzet is gericht op de beëindiging van de pelsdierhouderij in de EU als geheel', geeft Schouten aan.


In Nederland is begin dit jaar het verbod op de pelsdierhouderij vervroegd ingegaan. De pelsdierhouderij zou oorspronkelijk per 2024 verboden worden, maar door de uitbraak van corona onder nertsen is het verbod eerder in werking getreden. Nederlandse nertsenhouders ontvangen daarvoor een nadeelcompensatie. Ook in België, zo werd deze week bekend, stoppen de laatste overgebleven nertsenhouders vervroegd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer