'Van mij mag het weer saai worden'

We leven in boeiende tijden. Vol spanning klopt ons hart welk glanzend perspectief landbouwminister Henk Staghouwer ons gaat bieden per brief. De vorige versie werd afgedaan als broddelwerk, dus veel minder kan het niet worden. Dan is er nog de vraag hoe lang het kabinet voortstrompelt. Intern, zowel binnen als tussen partijen, is er vrijwel geen enkele overeenstemming op wat voor terrein dan ook.

%27Van+mij+mag+het+weer+saai+worden%27
© Joost de la Court

Gezien de dramatische peilingen heeft geen van de coalitiepartijen belang bij een val van het kabinet. Nu staat ook zo'n beetje alles stil omdat we elkaar in de houdgreep houden en niemand wil bewegen. Dat gaat met een kabinetscrisis niet veranderen.

Andere boeiende zaken betreffen energie, klimaat, water, voer en voedsel. Er gebeuren dingen die niemand ooit eerder heeft meegemaakt. De rekening voor gas en stroom zal maar drie tot tien keer zo hoog worden. Ik heb gelukkig een vast contract, maar dat houdt eind volgend jaar op.

Klimaat en water merken we dit jaar volop. Het is nog steeds warm en droog. We mochten tot voor kort nog volop beregenen. Nu mag het alleen uit grondwater. Ik heb gelukkig een bron, maar ben ingericht op beregenen uit oppervlaktewater. Dat betekent een beperkte oppervlakte beregenen en veel slepen met slangen. Als je dan eens kijkt in een droog gebied waar allang niks meer groeit, geeft dat genoeg motivatie om niet te klagen over het extra werk. Het wordt spannend of we genoeg voer binnen halen. En even niet kijken wat er aan diesel doorheen wordt gedraaid.

De tijd zal ons leren of dit het nieuwe normaal is of niet

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Voer wordt dus een dingetje, voedsel gaat ook spannend worden. Heel Europa is droog. Kunstmest is duur en wordt nog duurder of is voor volgend jaar gewoon niet beschikbaar. Gelukkig zijn er een aantal landen in Europa die zich zorgen beginnen te maken over voedselzekerheid. Helaas hoort Nederland daar niet bij.

Waar Duitsland nadenkt over een derogatie voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, wordt in Nederland nog steeds ingezet op het uitkopen van boeren. De realiteit van nu moet worden ingewisseld voor een compleet nieuw concept van landbouw dat nog nergens bestaat. Laat staan of het economisch en qua voedselproductie bestaansrecht heeft.

We maken ons druk over stikstof. Mijn zorg zit bij water. En dan vooral de beschikbaarheid ervan. Van de laatste vijf jaar waren er vier droog. De tijd zal ons leren of dit het nieuwe normaal is of niet. Je kunt nog zoveel water proberen vast te houden en dat moet ook, maar tien weken zonder serieuze neerslag is een drama.

Genoeg spannende dingen. Ik wou dat het weer saai werd. Kan ik gewoon rustig doorwerken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer