Spoedberaad Europese energieministers over onbetaalbare kunstmest

De energieministers van de EU-landen komen vanwege de energiecrisis voor spoedberaad bijeen. Mogelijk al eind deze week praten zij over het instellen van een maximumprijs. De stijgende gasprijzen leiden tot sluiting van steeds meer kunstmestfabrieken, waardoor de Europese landbouw zonder kunstmest dreigt te komen zitten.

Spoedberaad+Europese+energieministers+over+onbetaalbare+kunstmest
© Ruben Meijerink

Vorige week besloten twee Poolse kunstmestproducenten, Azoty en Anwil, de productie te staken. Ook het Noorse Yara, met onder andere een vestiging in het Zeeuwse Sluiskil, schort de productie deels op. Het besluit kwam minder dan 24 uur nadat de grootste kunstmestfabriek van Groot-Brittannië ermee stopte. Ongeveer twee derde van de Europese kunstmestproductie ligt door de hoge gasprijzen stil.

Europa importeerde bijna 40 procent van de kunstmest uit Rusland. Voor bijna de helft van de voedselproductie worden minerale meststoffen gebruikt. Voor veel boeren worden de extreem hoge prijzen steeds lastiger om te betalen. Poolse agrarische organisaties hebben de noodklok geluid en zeggen dat de voedselproductie dit najaar stil komt te liggen. Ze wijzen erop dat CO2 een bijproduct van de productie van kunstmest is, wat ze nodig hebben als verdovingsmiddel in de vele Poolse varkensslachterijen.


Europese sancties

De hoge gasprijzen zijn een rechtstreeks gevolg van de Europese sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. In juni besloten de ministers dat de EU-landen hun wintervoorraden 'tot elke prijs' zoveel mogelijk moesten opvullen, 'zodat we niet in de kou komen te zitten als de Russen de toevoer afknijpen'. Daarop heeft Rusland de leveringen aan EU-landen al ingeperkt waardoor de gasprijzen op de internationale markten enorm zijn gestegen.

Door de slinkende kunstmestvoorraden zullen de prijzen hoog blijven, wat een bedreiging kan vormen voor de voedselproductie, als boeren worden gedwongen om minder te produceren omdat er geen kunstmest meer te krijgen is. Daardoor dreigt ook voedsel voor de consument nog duurder te worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer