Toegeven dat het even niet meer gaat

En dan komt de dag dat je moet toegeven dat het even niet meer gaat. Moe, maar dan anders. Geen fysieke vermoeidheid. Ik ken mezelf zo langzamerhand goed genoeg dat ik weet dat ik nu moet luisteren naar de signalen van mijn lichaam.

Toegeven+dat+het+even+niet+meer+gaat
© Joost de la Court

Mensen die mij kennen, weten dat ik naast het melkveebedrijf de nodige andere activiteiten heb. Projecten zoals netwerk praktijkbedrijven, bestuurswerk, gebiedsprocessen, kavelruil. Allemaal leuk. Er is meer dan alleen het melkveebedrijf. Je leert veel leuke mensen kennen. Ja, soms ook mensen die ik niet zo leuk vind, maar dat hoort erbij. Je hoort nog eens wat, ziet nog eens wat.

Ik heb mezelf mogen ontwikkelen. En ik heb een bijdrage geleverd en mogen leveren ten behoeve van de landbouw. Het was wel eens veel. Het kost ook de nodige energie. Maar het is ook enorm verrijkend en het heeft me ook altijd veel energie opgeleverd. Geweldig in de afwisseling met het werk op het eigen bedrijf. Mogelijk dankzij de steun van mijn vrouw en kinderen.

De laatste jaren merk ik dat het debat scherper wordt. Dat is ook volkomen te begrijpen gezien de constante regelbrij die over ons wordt uitgestort. Regels zonder visie, regels die elkaar tegenwerken. Beleid zonder kennis van de praktijk. En dat alles tegen de achtergrond van ‘ALTIJD DE LAAGSTE PRIJS’.

Als je het in de ogen van een ander niet goed doet, krijg je veel over je heen

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

De continue stroom negatieve berichtgeving helpt daarbij niet. Mensen worden het zat. Wat ik ook zie en merk is dat we onderling scherper op elkaar worden. De verschillende landbouworganisaties gunnen elkaar steeds minder. Als je het in de ogen van een ander niet goed doet, krijg je veel over je heen. Er wordt zelfs gedreigd met rechtszaken tegen bestuurders die wel willen praten met andere partijen in een gebiedsproces. Daar vlieg ik dan met een gestrekt been tegenin. Het helpt weinig en levert vooral negatieve energie op.

De laatste maanden merk ik om mij heen sterk toenemende achterdocht, argwaan, wantrouwen. Tegen alles en iedereen. Rationeel is dat allemaal te verklaren. Komt er wel of geen derogatie? De hoofdlijnenbrief van stikstofminister Christianne van der Wal en haar ronduit beschamende optreden in het nieuws. Een onzichtbare landbouwminister Henk Staghouwer. De dreigende krimp van de veestapel.

Genoeg redenen. Maar ook argwaan van boeren als je überhaupt met andere partijen het gesprek aangaat.

Door dit alles ben ik het goede gevoel kwijt geraakt. Dan kost alles nog wel bakken energie maar komt er geen energie terug. Dus even een stap terug. Eigen lijf en eigen bedrijf eerst. De rest komt later wel weer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer