'Het dak repareren als de zon schijnt'

Het dak repareren als de zon schijnt is een uitdrukking die soms op z'n plaats is. Bij ons was dit de afgelopen periode letterlijk van toepassing. De rieten kap was na 41 jaar versleten. Die moest echt worden vervangen, zeker omdat de laatste storm er gaten in heeft gemaakt. We hadden er al een paar jaar tegen aangekeken en besloten dat het dit jaar moest gebeuren.

%27Het+dak+repareren+als+de+zon+schijnt%27
© Joost de la Court

De start van de bouw was ook al gepland. Het weer werkte op één buitje na goed mee. De zon scheen een paar weken volop, toen we dakloos waren. Net voor de sneeuwbuien was het dak weer dicht. Intussen is op een enkel detail na de boel afgewerkt. Het geheel ziet er strak uit. Genieten.

Wat je bij zo'n happening merkt, is de hectiek op de grondstoffenmarkt. De offerte was min of meer op dagprijzen en indexen. De gekozen dakpan moest anders. De leverancier was failliet gegaan vanwege idioot stijgende energieprijzen. Gelukkig kon er op tijd een andere leverancier worden geregeld.

We waren snel aan de beurt met de bouw, omdat een andere bouw nog niet kon beginnen vanwege, jawel daar is ie weer, stikstof. Toch een schrale troost dat we niet de enige sector zijn die wordt getroffen door onbegrijpelijke en onuitlegbare regels.

Tot nu toe komt er alleen maar dikke mist uit Den Haag

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Ik zou ook wensen dat op andere terreinen de zon schijnt. We hebben dan wel een nieuw kabinet, hoewel het nieuwe er snel af is, maar tot nu komt er alleen maar dikke mist uit Den Haag. De ene minister die graag duidelijkheid wil geven, heeft met haar eerste hoofdlijnenbrief meer onduidelijkheid gecreëerd dan ooit tevoren. Er staat niets nieuws in en wat er wel in staat, is zo onhandig door haar uitgelegd dat iedereen van tafel wegrent.

De andere minister hult zich in mist door geen uitsluitsel te geven over de derogatie door een addendum op het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn te publiceren waarvan alle boeren zich afvragen wat dit voor hen betekent. Is die sloot wel of niet watervoerend en wat voor gevolgen heeft dat voor teeltvrije zones? Of is het toevallig een beek met een brede zone? Dat moet in juni duidelijk worden. Ik ben niet gerust op mooi weer in juni.

Intussen maken we hier onze keuzes. We hebben toch maar extra mest afgevoerd. Nu kan deze nog worden geplaatst en kost het relatief niet zoveel. Het voelt wel klote om waardevolle meststof af te voeren en vervolgens dure kunstmest aan te voeren. Hoezo kringlooplandbouw?

Verder puzzelen we met het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in combinatie met PlanetProof. Past het straks nog? We zijn intensiever geworden. Meer melkproductie levert snel meer inkomen. De zon moet blijven schijnen, zeker ook financieel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer