'Gevecht om ruimte of om macht'

Het gevecht om de ruimte in Nederland is officieel geopend. Aldus het hoofdredactioneel commentaar afgelopen week. Dat gevecht is natuurlijk al veel langer gaande, maar met het nieuwe kabinet gaan we wel een nieuwe fase in.

%27Gevecht+om+ruimte+of+om+macht%27
© Joost de la Court

Er moet geluisterd worden naar de boeren, kunnen we links en rechts optekenen. Dat gebeurt volop. Van geen minister een paar kabinetten terug naar elf ministers die zich op een of andere manier bezig mogen houden met landbouw. Willem Lageweg van de Transitiecoalitie Voedsel schreef er een beschouwing over. Dat kan nog een leuke machtsstrijd worden. Waar houdt stikstof op, begint het klimaat, beïnvloedt dat de waterkwaliteit en maken we dat passend in de ruimtelijke ordening?

Intussen gaat er om de haverklap een groep boeren met de trekker naar Zwolle, Assen of weet ik veel waar. Ik zit me soms al af te vragen waar ze nu weer voor of tegen zijn. Het trekt ook nul aandacht van de landelijke media. Hooguit de regionale pers wijdt er een klein artikeltje op de binnenpagina aan.

Worden deze boeren gebruikt als pionnen in een machtsspel? Ze zien dat zelf niet zo. Als je met hen in gesprek gaat, zie je boeren met passie voor hun vak die zich bedreigd voelen in hun bestaan. De een is klem komen te zitten vanwege de fosfaatchaos, de ander zit tegen een Natura 2000-gebied aan enzovoorts. De verhalen zijn bekend en mogen gehoord worden. Maar hoe krijgen we deze mensen mee in de veranderende wereld? Hoe betrek je hen bij de komende gebiedsprocessen?

Er moet met boeren gepraat worden in plaats van over boeren

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Niet door te dreigen met rechtszaken tegen boeren die het lef hebben om mee te praten in gebiedsprocessen. Ik snap niet hoe je zoiets bedacht krijgt. Het gaat je dan niet om de inhoud, maar puur om de macht. Blijkbaar moeten enkele ego's zich op deze manier laten gelden ter meerdere eer en glorie van henzelf. Bah, wat slecht.

Er moet met boeren gepraat worden in plaats van over boeren. Dat betekent voor mij dat we mee moeten praten in de gebiedsprocessen. Dat is hartstikke lastig en taai werk. Daar moet je in gesteund worden. Als we niet meegaan en blijven praten, doet de rest van de samenleving het wel zonder ons. In het gevecht om de ruimte vind ik het bar slecht om onderling te gaan vechten om de macht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer