'Bemesting zonder plan'

De eerste mest is uitgereden. Het land begint na een natte periode weer op te drogen. Hopelijk werkt het weer een beetje mee, dan kunnen we de rest van de percelen ook bemesten met het oog op een goede productie van gras en mais.

%27Bemesting+zonder+plan%27
© Joost de la Court

Ik zou willen dat de politiek ook eens met ons meewerkt. Want het uitrijden van mest levert hoofdbrekens op. Welke mestgift kan ik hanteren? Voor het gewas weet ik het wel, maar krijgen we wel of geen derogatie? Zonder derogatie moet ik 600 kuub mest extra afvoeren. Als ik nu bemest zoals afgelopen jaren met derogatie, heb ik die 600 kuub straks niet. Maar als eind deze zomer blijkt dat we toch derogatie hebben, kan ik die mest niet verantwoord toepassen. Intussen strooi ik toch wat meer kunstmest om grasgroei aan de gang te houden. Wat dit met kringlooplandbouw te maken heeft, is mij een raadsel.

Onlangs kwam van het kabinet een addendum op het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Dat hakt erin. 20 tot 30 procent krimp van de veestapel, maar het kan ook meer worden. Omschakelen naar iets anders wil ik niet, maar kan ook niet. Want op zandgrond mogen geen uitspoelingsgevoelige gewassen en moet er een fors aandeel blijvend of permanent grasland blijven. Ik weet niet hoe je het moet lezen, maar volgens mij is dit einde maisteelt. Ik vraag me ook af welke akkerbouwgewassen uitspoelingsgevoelig zijn of dat stempel krijgen.

Dan staat er nog iets over brede zones langs beekdalen en 100 procent grondgebondenheid voor de melkveehouderij. Wat is een beekdal? Welke sloot is een beek? Wat is de definitie van grondgebondenheid? De mest die ik afvoer, is uitstekend geschikt voor akkerbouw. Blijkbaar moet de akkerbouw meer op dure kunstmest gaan telen. Vragen, vragen, vragen.

Omschakelen naar iets anders wil ik niet, maar kan ook niet

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Wat betreft onderbouwing wordt gewezen op ammoniak, nitraat, waterkwaliteit en klimaat. Ben ik nog wat vergeten? Het voelt alsof alle problemen via de landbouw moeten worden opgelost. Voor een belangrijk deel door minder vee. Ja, er is geld voor de grote verbouwing. Maar hoe je daarna je boterham moet verdienen, is mij nog een raadsel.

Ik vraag me ook af wat het nut is van alle projecten waaraan ik en anderen hebben deelgenomen. Ik heb niet het gevoel dat het iets heeft bijgedragen aan dit beleid. Waarom zou ik nog doorgaan met Netwerk Praktijkbedrijven? Ik weet het even niet meer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer