Meer mogelijkheden voor driftreductie

De lijst met driftreducerende spuittechnieken (DRT) is uitgebreid met een dwarsstroomspuit. Verder is er een nieuwe beoordeling voor veldspuiten met verlaagde spuitboom in combinatie met de hulpstof Squall. Ook zijn nieuwe driftreducerende spuitdoppen (DRD) toegevoegd.

Meer+mogelijkheden+voor+driftreductie
© Han Reindsen

Nieuwe versies van de DRT- en DRD-lijsten zijn onlangs gepubliceerd, meldt de Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT). Hierin worden alle wijzigingen en toevoegingen toegelicht.

De TCT oordeelt onder meer dat de dwarsstroomspuit KWH EC2 Mistral van KWH Holland kan worden ingedeeld in de DRT-klasse 97,5 procent. Deze spuitmachine is uitgerust met het Variabel Luchtondersteuningssysteem (VLOS) of het Manueel Luchtondersteuningssysteem (MLOS). De DRT-klasse geldt bij het gebruik van spuitdoppen uit ten minste de DRD-klasse 90 procent.


Verlaagde spuitboom met Squall

Veldspuiten met een verlaagde spuitboom die zijn uitgerust met de injectietechniek om een dosering van minimaal 0,5 procent Squall mee te spuiten, worden door de TCT ingedeeld in de DRT-klasse 95 procent. Squall is een hulpstof die eerder al erkend is als een driftreducerende techniek. Voorwaarde voor de verlaagde spuitboom met Squall is dat er spuitdoppen worden gebruikt uit ten minste de DRD-klasse 50 procent met een tophoek van maximaal 90 graden.

De randvoorwaarde voor de dichtheid van een windhaag als driftreducerende maatregel is aangepast in de DRT-lijst. De melding 'voor de periode vanaf 1 mei tot 50 procent bladval van de windhaag' is geschrapt. Dit sluit namelijk niet aan bij de voorwaarde dat bij bespuitingen de windhaag minimaal 90 procent dicht moet zijn.

Tot slot heeft de TCT de DRD-lijst met spuitdoppen uitgebreid. De Teejet-doppen APTJ-11004VP en APTJ-11006VP zijn toegevoegd in de DRD-klassen 50 procent, 75 procent en 90 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer