Eerste milieubelastingskaarten voor middelen van 2022 online

De eerste actuele milieubelastingskaarten voor 2022 zijn beschikbaar. Dat meldt het CLM Onderzoek en Advies. De kaarten geven de te gebruiken gewasbeschermingsmiddelen per teelt weer en tonen de bijbehorende milieubelasting.

Eerste+milieubelastingskaarten+voor+middelen+van+2022+online
© Nieuwe Oogst

De kaarten van zaaiuien, pootaardappelen en tulpen staan al online. De gewasbeschermingsmiddelen op de kaart zijn onderverdeeld in toepassingsgebieden als onkruid-, schimmel- en plaagbestrijding. De tool geeft per middel de adviesdosering en de milieueffecten op het waterleven, het bodemleven en het grondwater weer. Daarnaast is het risico van elk gewasbeschermingsmiddel voor nuttige insecten vermeld. Vooral toepassing van insecticiden kan een risico voor deze beestjes geven.

Voor sommige middelen gelden extra eisen. Deze zijn ook vermeld in de milieubelastingskaart. Zo geldt voor het huidige etiket van het herbicide Basagran een opgebruiktermijn tot 31 december in grondwaterbeschermingsgebieden.

Op het etiket staat een restrictie dat het middel na 1 oktober niet meer mag worden toegepast. Verder zijn middelen met daarin mancozeb en thiofanaat-methyl van de kaarten verdwenen. Deze werkzame stoffen zijn niet meer toegelaten, omdat ze niet bleken te voldoen aan de toelatingsnormen.


Opvallende nieuwkomer

Een opvallende nieuwkomer op de aardappelkaart is het groene middel Polygrandon. Dit middel is gebaseerd op micro-organismen van de Pythium-stam en heeft een lage milieubelasting. Het fungicide Zorvec Endavia is sinds een aantal jaren tegen phytophthora in aardappelen en valse meeldauw beschikbaar.


CLM Onderzoek en Advies laat weten dat wordt gewerkt aan het actualiseren van de milieumeetlat, zodat deze klaar is voor de start van het komende groeiseizoen. Ook komen nieuwe kaarten beschikbaar voor de boomteelt, vollegrondsgroenten en meerdere akkerbouwgewassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer