Zelfde eisen middelentoelating in strokenteelt

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft besloten dat voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in strokenteelt geen aparte toelatingsaanvraag, -beoordeling of -besluit nodig is.

Zelfde+eisen+middelentoelating+in+strokenteelt
© ANP

Ctgb stelt dat gewasbeschermingsmiddelen die veilig zijn voor de gangbare teelt, dat bij goed landbouwkundig gebruik ook zijn voor de strokenteelt. Gewasspecifieke gebruiksvoorschriften gelden volgens het college in alle stroken waarop dat gewas geteeld wordt.

Het college stelt dat het de verantwoordelijkheid van de toepasser is om voor zijn eigen specifieke situatie na te gaan of er maatregelen nodig zijn om emissie naar de gewassen in aangrenzende stroken tegen te gaan. Zo wordt ruimte geboden om praktijkervaring op te doen met het nieuwe teeltsysteem. Wanneer strokenteelt meer gangbaar wordt, zal het Ctgb deze aanpak evalueren en waar nodig herzien.


Geen teeltvrije zone tussen stroken

Ctgb wijst erop dat ook bij strokenteelt de teeltvrije zone tussen perceel en sloot moet worden aangehouden. Dat geldt niet tussen stroken op hetzelfde perceel. Zonder een teeltvrije zone zijn onvoorziene nadelige effecten van emissie naar aangrenzende stroken echter niet uitgesloten.

Als aandachtspunten noemt het college de maximale residulimiet (MRL) voor het aangrenzende gewas, de fytotoxiciteit en natuurlijke vijanden. In de beoordeling van middelen wordt geen rekening gehouden met strokenteelt. Daarom is het de verantwoording van de toepasser om mogelijke ongewenste neveneffecten van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in strokenteelt tegen te gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer