Rivierkreeft plaagt boeren, waterschap doet onderzoek

Nadat drie melkveehouders in het Utrechtse Zegveld aan de bel trokken, is hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een onderzoek begonnen naar de overlast van de Amerikaanse rivierkreeft in boerensloten.

Rivierkreeft+plaagt+boeren%2C+waterschap+doet+onderzoek
© Rianne den Balvert

De boeren zien de kwaliteit van het water in de sloten achteruitgaan. Volgens een van de boeren, Koen Spruit, is de rivierkreeft de boosdoener. 'We zijn fanatiek met slootkantenbeheer. De sloten worden ecologisch geschoond. We zien een enorme teruggang in de begroeiing in de sloten. De mooie boerensloten veranderen stuk voor stuk in lege, vieze en troebele sloten waarin weinig of geen planten willen groeien. Het aantal rivierkreeften neemt snel toe. Zij vreten aan de waterplanten.'

Zo ziet Spruit met lede ogen aan dat de 'prachtige krabbenscheervegetatie' die 'bijzondere libellen' als de groene glazenmaker aantrekt, verdwijnt. 'De krabbenscheer was onze trots. Het is echt een plant die voorkomt in veenweidegebieden. We zijn boer geworden om goed voor de dieren en het landschap te zorgen. We hebben hiervoor beheercontracten via het ANLB. Maar door invloed van buitenaf is er schade', geeft hij aan.

'Als boer worden we vaak aangekeken op de kwaliteit van het water. Het staat hoog op de agenda, zeker als je kijkt naar de aandacht die er is voor derogatie, maar hier kunnen wij niets aan doen', weet de melkveehouder. Niet alleen heeft vegetatie er hinder van, ook kalven slootkanten af. 'De rivierkreeft maakt kleine holletjes, waardoor de stevige kanten afbrokkelen.'


Kreeftscharen in grasland

Dat de invasieve exoot hiervan de oorzaak is, daar twijfelt de agrarisch ondernemer niet aan. 'Daarvoor hoef je geen hogere wiskunde gehad te hebben. Na het baggerspuiten liggen overal kreeftenscharen in het grasland. Die verteren niet.'

'Muskusrattenkooien zitten steeds voller met rivierkreeften', vervolgt Spruit. 'En wanneer ik in het donker met een lichtje schijn, zie ik allemaal reflecterende oogjes. We hebben hard voor de mooie sloten gewerkt. Dat dat nu om zeep wordt geholpen, dat frustreert. Maar ik snap dat er onderzoek moet worden gedaan om het wetenschappelijk te kunnen onderbouwen.'

Fabrice Ottburg van Wageningen Environmental Research doet onderzoek naar de rivierkreeft in Zegveld. Foto Rianne den Balvert.
Fabrice Ottburg van Wageningen Environmental Research doet onderzoek naar de rivierkreeft in Zegveld. Foto Rianne den Balvert. © Rianne den Balvert

Spruit is daarom ook blij dat het hoogheemraadschap onderzoek begonnen is. 'De urgentie begint door te sijpelen. Het kan een groter probleem worden dan de muskustratten. Kreeften planten zich snel voort en hebben niet echt een fatsoenlijke vijand. Ik heb geen idee waar dit gaat stoppen.'


Beroepsvisser

Onderzoeker Fabrice Ottburg van Wageningen Enivironmental Research doet in opdracht van het hoogheemraadschap een studie naar de overlast van de rode Amerikaanse rivierkreeft en de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft. Het onderzoek moet uitwijzen of rivierkreeften ervoor zorgen dat de krabbenscheer verdwijnt in boerensloten.


Met beroepsvisser Henk Biesters ving hij kreeften in boerensloten en merkte de dieren voor het onderzoek en zette ze weer terug in de sloot. Dit herhaalden ze om een beeld te krijgen hoe groot de populatie is. De eerder gevangen kreeften zijn gemerkt om zo via merk-terugvangst onderzoek zicht te krijgen op de populatiegrootte. In totaal duurde dit onderzoek in boerensloten vier weken.


Hoofdwatergangen

Het veldonderzoek gaat in september verder, dan worden de dieren gevangen in hoofdwatergangen. 'Gemiddeld zit in een fuik 2 kilo rivierkreeft. In grotere watergangen gaat het om 3 kilo', stelt Ottburg die op meerde plekken in het land onderzoek doet naar rivierkreeften.

Volgens Ottburg hebben rivierkreeften ook een negatief effect op de amfibie- en vissenfauna. 'We kijken daarom ook of de kreeften eitjes bij zich hebben. De bijvangst, leven en dood, nemen we ook mee in het onderzoek. Rivierkreeften eten eieren. Er zijn plantminnende vissoorten die eieren leggen in de begroeiing. De jongen groeien op in de waterplanten. Wanneer de waterplanten verdwijnen, haal je ook een visgemeenschap weg.'


Watermonsters

Naast een populatiestudie worden er watermonsters en bodemmonsters genomen en geanalyseerd. De resultaten van het onderzoek worden eind dit jaar verwacht. Wat gebeurt er met de rivierkreeften die na de laatste week van het onderzoek niet meer worden teruggezet?

'Die worden via de visser afgezet. Ze gaan naar de afslag van Urk of Vlissingen. Er is een groeiende belangstelling voor het eten van rivierkreeft, want er is steeds meer aandacht voor het dier. De kreeft zit in Chinese gerechten, maar ook restaurants met Michelinsterren verwerken ze in hun gerechten. De bandbreedte is groot', geeft Ottburg aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer