Utrechtse veehouder zet molgangen in om bodemdaling te remmen

Melkveehouder Joost Samsom uit het Utrechtse Wilnis heeft gangen in de grond aangebracht die zorgen voor ondergrondse irrigatie. Het moet bijdragen aan het remmen van bodemdaling op zijn veengrond.

Utrechtse+veehouder+zet+molgangen+in+om+bodemdaling+te+remmen
© Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Bijzonder bij deze pilot is dat er geen pvc-buizen in de grond liggen zoals bij een regulier waterinfiltratiesysteem, maar dat de draineermachine als een mol ondergrondse gangen maakt. Die staan ook in verbinding met de sloot, zodat het water erin en eruit kan stromen.

Alleen op het laatste stukje bij de sloot ligt nog een pvc-buis, om te voorkomen dat koeien de oever vertrappen en de gangen dicht slibben. De machine ontwikkelde Samsom zelf.Het doel van de pilot is om kennis op te doen over het functioneren van een subirrigatiesysteem op veengrond. De initiatiefnemers willen deze pilot met meerdere boeren uitvoeren, om ook bij verschillende waterstanden en grondsoorten onderzoek te kunnen doen.

Het initiatief voor de pilot kwam van Samsom zelf en Wij.land. Later haakten ook Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en waterschap Amstel, Gooi en Vecht aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer