Utrechtse+veehouder+zet+molgangen+in+om+bodemdaling+te+remmen
Nieuws
© Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Utrechtse veehouder zet molgangen in om bodemdaling te remmen

Melkveehouder Joost Samsom uit het Utrechtse Wilnis heeft gangen in de grond aangebracht die zorgen voor ondergrondse irrigatie. Het moet bijdragen aan het remmen van bodemdaling op zijn veengrond.

Bijzonder bij deze pilot is dat er geen pvc-buizen in de grond liggen zoals bij een regulier waterinfiltratiesysteem, maar dat de draineermachine als een mol ondergrondse gangen maakt. Die staan ook in verbinding met de sloot, zodat het water erin en eruit kan stromen.

Alleen op het laatste stukje bij de sloot ligt nog een pvc-buis, om te voorkomen dat koeien de oever vertrappen en de gangen dicht slibben. De machine ontwikkelde Samsom zelf.Het doel van de pilot is om kennis op te doen over het functioneren van een subirrigatiesysteem op veengrond. De initiatiefnemers willen deze pilot met meerdere boeren uitvoeren, om ook bij verschillende waterstanden en grondsoorten onderzoek te kunnen doen.

Het initiatief voor de pilot kwam van Samsom zelf en Wij.land. Later haakten ook Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en waterschap Amstel, Gooi en Vecht aan.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer