Onttrekkingsverbod Utrechtse Heuvelrug ingetrokken

Het is met terugwerkende kracht sinds 1 december weer toegestaan om oppervlaktewater te onttrekken uit sloten en weteringen op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug.

Onttrekkingsverbod+Utrechtse+Heuvelrug+ingetrokken
© Han Reindsen

Na vijf maanden is de situatie zodanig verbeterd, dat een verbod op het onttrekken niet meer nodig is, meldt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Het verbod gold sinds 1 juli nadat een extreem droog voorjaar en een hete zomer voor erg lage grondwaterstanden en droogvallende sloten zorgde op de Utrechtse Heuvelrug.

Doel van het verbod was dan ook om het oppervlaktewater zo lang mogelijk vast te houden en zo het verder droogvallen van sloten en de daarmee gepaard gaande problemen met de waterkwaliteit te voorkomen. De flanken van de Heuvelrug zijn voor de wateraanvoer volledig afhankelijk van neerslag en kwel.Nu, vijf maanden later, voeren de stuwen in het gebied weer water af. Een belangrijk criterium voor het intrekken van het verbod. Ook is het grondwaterpeil in voldoende mate hersteld om de sloten en weteringen in het gebied te kunnen blijven aanvullen met kwel en valt er voldoende neerslag.


Extra groot probleem

Dat het zo lang duurde voor de situatie enigszins is hersteld, zegt volgens dijkgraaf Jeroen Haan wel iets. 'In toenemende mate, ook dit jaar weer, hebben we in Nederland last van droogte. Met name de afgelopen drie jaar heeft dit veel gevolgen gehad voor onze woonomgeving, de natuur, de drinkwatervoorziening en de landbouw. Droogte is een extra groot probleem op de Utrechtse Heuvelrug, omdat dit gebied afhankelijk is van neerslag en kwelwater.'

'Naast droogte is wateroverlast ook een serieuze opgave. Er zijn steeds vaker heftige buien, waardoor het water op de hellingen van de heuvelrug de riolering van de dorpen zwaar belast, zoals bijvoorbeeld in Amerongen. Daarom ben ik ook zo blij met de nieuwe samenwerking op de Heuvelrug om gezamenlijk het watertekort en de wateroverlast op de Utrechtse Heuvelrug tegen te gaan.'


Blauwe Agenda

In dat samenwerkingsverband, de Blauwe Agenda, gaan waterschappen Vallei en Veluwe en De Stichtse Rijnlanden, provincie Utrecht, Vitens, terreinbeheerders, particuliere grondeigenaren, gemeenten, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en natuurorganisaties samen aan de slag om het watersysteem van de Heuvelrug over de hele linie te verbeteren en robuuster maken. Dat gebeurt onder andere door water vast te houden en in de bodem te infiltreren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer