Zorgen om landonteigening Lekdijk

Boeren met percelen langs de Lek tussen Amerongen en Schoonhoven maken zich grote zorgen over de werkzaamheden die de komende jaren gaan plaatsvinden aan de Lekdijk. Ze vrezen voor onteigening van hun grond.

Zorgen+om+landonteigening+Lekdijk
© Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Dat zegt Menno Hoogendoorn, bestuurslid van LTO Noord-afdeling Zuid-West Utrecht. Zijn bedrijf in Lopikerkapel ligt pal aan de Utrechtse zijde van de Lek. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) wil de dijk over een lengte van 55 kilometer versterken. Hiermee wil het waterschap ervoor zorgen dat de dijk in de toekomst voldoende veilig is en een groot deel van Midden- en West-Nederland tegen overstroming beschermen.

Daarvoor wil het waterschap gronden langs de dijken in eigendom krijgen. HDSR mag onteigenen om het project mogelijk te maken. Om hoeveel grond het gaat die mogelijk wordt onteigend, weet Hoogendoorn niet.

Ook elders zorgen

Wel bestaan de zorgen niet alleen in het westelijke deel van de provincie, zegt Aad Kester, afdelingsvoorzitter van LTO Noord Kromme Rijn en Heuvelrug. 'Ook hier in het oosten is die zorg er. Al is het proces van dijkversterking hier wat minder ver, nog iets minder concreet. Het waterschap heeft nog niet gecommuniceerd hoeveel grond er nodig is.'

Kester zegt erop in te zetten om er samen met het waterschap op een goede manier uit te komen, waarbij boeren hun binnendijkse grond zoveel mogelijk kunnen behouden. Hij begrijpt wel dat het waterschap de schuine grond rondom de dijken in eigendom wil, maar vindt dat onteigening te verstrekkende gevolgen heeft. 'Dijkversterking zou geen reden mogen zijn om aan de eigendomspositie te morren. Plus dat boeren de grond gewoon gebruiken. Bovendien is het niet gezegd dat een boer zomaar weer nieuwe grond vindt. De ruimte is schaars, alternatieven zijn er haast niet.'

Al veel controle

Hoogendoorn deelt die mening. Onteigening is volgens hem niet nodig, omdat het waterschap momenteel al relatief veel controle over de grond heeft. 'Dicht tegen de dijken aan heb je voor zaken als beweiding of maaien toch al een vergunning nodig. We houden het beheer het liefst zoals het nu gaat. Boeren beheren de dijken al honderden jaren en volgens mij is er nog nooit een doorgebroken omdat er een koe overheen liep.'

Het project voor dijkversterking langs de Lek is in 2017 ingezet en zit in de meeste van zes deeltrajecten inmiddels in de verkenningsfase. Het is de bedoeling dat in 2023 wordt begonnen met de realisatie van de dijkversterking. Het project moet in 2029 zijn afgerond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer