Stikstofimpasse duurt voort

Een weg uit de stikstofimpasse is er niet eenvoudiger op geworden. De oogst van deze week: de agrarische sector weigert met bemiddelaar Johan Remkes aan tafel te gaan, arrestaties bij blokkades van distributiecentra van supermarkten en een zestienjarige trekkerbestuurder die onder politievuur kwam te liggen.

Stikstofimpasse+duurt+voort
© Niels de Vries

De agrarische sector heeft de blokkades deze week opgetrokken, zowel op bestuurlijk niveau als op straat. Sinds maandag zijn dagelijks distributiecentra van verschillende supermarktketens geblokkeerd door boze boeren en sympathiserende actievoerders. Ook op andere plekken, waaronder bij afvalverwerker Twence in Hengelo en Groningen Airport Eelde, werd het werk verstoord door blokkades met trekkers.

Het gros van de acties verliep gemoedelijk, al werden er in totaal enkele tientallen mensen gearresteerd. Dinsdag liep het in Heerenveen volledig uit de hand. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd, maar feit is dat een zestienjarige trekkerbestuurder is beschoten door een politieagent. De jongen zou op de politie hebben willen inrijden en werd aangehouden op verdenking van poging tot doodslag.


Een aanklacht werd later ingetrokken, maar het deed het vuur dat toch al stevig brandde, nog verder aanwakkeren. Op sociale media werd boos en geschokt gereageerd op de geloste schoten. Ook de politiek liet zich niet ongeroerd. BoerBurgerBeweging en Forum voor Democratie eisten een spoeddebat, maar vonden hiervoor onvoldoende gehoor in de Tweede Kamer.


Ongewenst bezoek

Het kabinet moet van de Tweede Kamer wel onderzoeken of het ongewenst en onaangekondigd thuis bezoeken van politici kan worden verboden of strenger worden aangepakt. Aanleiding was onder meer het bezoek aan CDA-Kamerlid Derk Boswijk. Een vrouw zou de partner en kinderen van Boswijk hebben bedreigd, terwijl hij zelf niet thuis was.


Ook stikstofminister Christianne van der Wal werd diverse malen thuis opgezocht. Hiervoor zijn vooralsnog acht mensen gearresteerd.


Trekkers bij demonstraties

Het gebruik van trekkers blijft vooralsnog toegestaan bij demonstraties, al probeerde een deel van de linkse oppositie deze week voor elkaar te krijgen dat hierop een verbod zou komen. De trekkers zouden bij demonstraties voor onveilige situaties zorgen, de handhaving bemoeilijken en worden gebruikt om te dreigen en te intimideren.


De Tweede Kamer werd het ook niet eens over de persoon die de stikstofdiscussie moet doorbreken. Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) stelde voor om Aalt Dijkhuizen en Louise Fresco aan te stellen als bemiddelaars tussen boeren en de regering in plaats van de door de regering benoemde Johan Remkes.

De benoeming van Remkes heeft de gemoederen niet bepaald doen bedaren. Landbouworganisaties waaronder NAJK en LTO gaan niet met hem om tafel, als het kabinet vasthoudt aan de voorwaarden voor zijn bemiddelingspoging in de stikstofaanpak. Dat lijkt wel het geval te zijn. Doelen en uitgangspunten zijn wat het kabinet betreft geen gespreksonderwerp.


Kernbezwaren

'Het vormt geen onderdeel van Remkes' mandaat. Daarmee blijven de kernbezwaren van LTO overeind; het geheel blijft een dictaat en we vrezen met dergelijke grootschalige ingrepen op korte termijn een kaalslag op het platteland', aldus LTO.

Als er één conclusie kan worden getrokken na deze week van actievoeren, dan is het dat een weg uit de impasse nog ver weg lijkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer