'Willen we conflict of contact?'

Het lijkt in deze tijd steeds moeilijker en niet zelden onmogelijk om goed en constructief met elkaar het gesprek of de discussie aan te gaan. De nuance lijkt verdampt.

%27Willen+we+conflict+of+contact%3F%27
© Dirk Hol

Spreek of schrijf je niet exact datgene wat een deel van de sector wil horen, dan wordt gemakkelijk geconcludeerd dat je wel tégen de boer moet zijn. En dat terwijl dé boer niet bestaat.

Ik vraag me steeds vaker af waar het goede gesprek is gebleven in en over de agrarische sector? De dialoog, het polderen in de polder waarin we het echt wel oneens met elkaar mochten zijn, maar altijd met respect voor elkaars mening. Hoe afwijkend deze soms ook is. We zijn niet meer bereid om andere inzichten te horen, laat staan proberen te begrijpen.

Anno nu voert de emotie de boventoon en overstemt ieder initiatief, gesprek, discussie, debat en verlamt het handelen. De voornaamste emotie die wordt gevoeld, is angst. De onzekerheid bij boeren over de toekomst is begrijpelijk zeer groot. Immers, veel boeren hebben geen idee waar ze aan toe zijn, laat staan hoe de toekomst er voor hen uitziet.

We zijn niet meer bereid om andere inzichten te horen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Angst activeert het limbisch brein waarin onze vecht-of-vluchtreactie zit. Het zorgt ervoor dat het analytisch vermogen uitgeschakeld wordt. Oftewel wanneer de emotie de boventoon voert, is het nog lastig om helder en logisch te denken.

De sterke polarisatie wakkert de emotie nog verder aan, met alle gevolgen van dien. De hoeveelheid negatieve ideeën over elkaar nemen toe, de redelijkheid en het respect nemen af. Feitelijke informatie heeft nog amper impact.

Breng de denkkracht waar de agrarische sector groot mee geworden is terug en zoek juist het contact in plaats van het conflict.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer