SGP'er die wilgen kapte uit onvrede, stapt op als raadslid

SGP'er Floor de Jong, die zijn eigen knotwilgen kapte uit onvrede met het stikstofbeleid, is dinsdagavond opgestapt als raadslid van de Zuid-Hollandse gemeente Krimpenerwaard. Dat gebeurde tijdens een debat dat PvdA, GroenLinks, Leefbaarheid Krimpenerwaard en Pro Krimpenerwaard hadden aangevraagd.

SGP%27er+die+wilgen+kapte+uit+onvrede%2C+stapt+op+als+raadslid
© Evelyn de Jong

Samen met enkele andere boeren zaagde de melkveehouder uit Bergambacht eind vorige maand de wilgen om. Dat leidde tot felle kritiek vanuit verschillende hoeken. De partij Pro Krimpenerwaard drong eerder al aan op het vertrek van de boer. 'Voor een radicale actievoerder als Floor de Jong, die opzettelijk gemeenschappelijk erfgoed in de gemeente middenin in een klimaatcrisis vernielt en daarmee de nesten en rustplaatsen van beschermde vogelsoorten om zeep helpt, is geen plaats meer'.

'Bij ons was de maat vol', blikte De Jong terug. 'Wij zitten hier redelijk ver van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Niemand kan mij uitleggen waarom wij moeten reduceren. De veestapel is hier al gehalveerd.'


Buren

Niet alleen raadsleden keuren de actie af. De gemoederen liepen ook hoog op bij enkele buren, zei de melkveehouder. 'Dat vind ik ontzettend jammer. Ik doe alles voor mijn buren om de relatie goed te houden. Als die aangeven dat ik weer wat terug moet planten, dan is dat helemaal prima.'


De Jong kwam na de gemeenteraadsverkiezingen in maart in de raad dankzij voorkeursstemmen. De SGP-fractie van Krimpenerwaard laat in een statement weten het vertrek van De Jong te betreuren. Volgens de partij is de boer 'als geen ander in staat de belangen van de ondernemers, op diverse niveaus, te behartigen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer