Hoofd politie over incident Heerenveen: agent maakte verkeerde inschatting

De hoogste politiebaas van Noord-Nederland Gery Veldhuis vermoedt dat de agent die dinsdag bij de A32 in Heerenveen schoot op de trekker waarin boerenzoon Jouke zat, een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Dat zegt hij in een interview met NRC.

Hoofd+politie+over+incident+Heerenveen%3A+agent+maakte+verkeerde+inschatting
© Nieuwe Oogst

Donderdag maakte het Openbaar Ministerie bekend de zestienjarige trekkerbestuurder niet meer van een strafbaar feit, poging tot doodslag, te verdenken. 'Hij krijgt zijn tractor terug en wij vergoeden de schade aan de ruit', geeft Veldhuis aan.

Een onderzoek van de rijksrecherche naar het incident loopt nog. Veldhuis laat binnenkort weten of naar zijn oordeel professioneel is gehandeld.


Worsteling agenten

Volgens de hoofdcommissaris worstelen veel agenten met het boerenprotest. Hij bezocht afgelopen week de agent die schoot. 'Hij zit er doorheen. Hij vindt het vreselijk dat hij in een situatie terecht kwam waarin hij meende van zijn vuurwapen gebruik te moeten maken.'

Veldhuis vindt overigens dat het gebruik van trekkers bij blokkeeracties zou moeten stoppen. 'Het is heel lastig om ons te wapenen tegen die geweldig grote voertuigen.'

De chef geeft in NRC aan dat de politie vaker zal proberen voertuigen in beslag te nemen. De politie nam deze week voor het eerst drie trekkers in beslag nadat er strafbare feiten mee werden gepleegd. 'Zolang boeren hun tractoren inzetten voor andere dingen dan waar ze voor bedoeld zijn, moeten ze maar voelen dat ze daardoor ook hun bedrijfsmiddelen moeten missen.'

Een van de agenten die dinsdagavond bij het incident in Heerenveen aanwezig waren, is ondergedoken omdat de sfeer rond hem te grimmig werd. Dat meldden Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant eerder deze week. De agent zou onder bewaking zijn woonplaats hebben verlaten.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer