Prijs slachtlammeren piekt door Offerfeest

Het Offerfeest voor moslims begint zaterdag en duurt tot en met woensdag. Tijdens dit schapenfeest worden in korte tijd veel dieren geslacht. Wat betekent dit voor de prijsvorming?

Prijs+slachtlammeren+piekt+door+Offerfeest
© Twan Wiermans

'We zien een piek in de prijsvorming die één tot twee weken aanhoudt. Daarna dalen de prijzen weer naar reguliere hoogte', zegt voorzitter Saskia Duives-Cahuzak van LTO-vakgroep Schapenhouderij. Ze is tevreden over de prijzen voor slachtlammeren. 'Eindelijk krijgen schapenhouders een vergoeding voor hun hoge kosten.'

Ooien met een slachtgewicht tot 20 kilo brengen 112,50 tot 142,50 euro op. Rammen tot 22 kilo gaan voor 127,50 tot 152,50 euro weg en voor rammen zwaarder dan 25 kilo wordt 142,50 tot 162,50 euro betaald. De prijzen gelden op de verzamelplaats in Leeuwarden.


• Bekijk de marktprijzen van slachtlammeren en slachtschapen

Het Offerfeest doet de prijzen iets opleven, maar die impact daalt. Het feest valt nu in de vakantie, dus vertrekken veel moslims naar familie in Marokko of Turkije.


Hogere keuringstarieven

'Dat drukt de vraag', zegt Andries Kingma, veehandelaar en voorzitter van de sectorcommissie schapen- en geitenhandel van Vee & Logistiek Nederland. 'Daarnaast zijn de slachtdagen nu op zaterdag en zondag, waardoor de keuringstarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hoger zijn. Per lam kost dit 15 tot 20 euro. Dat maakt het eindproduct duur.'

Het aantal offerlammeren daalt. Van de 600.000 lammeren die jaarlijks in Nederland worden geslacht, gaan er 20.000 (3,3 procent) weg voor het schapenfeest. Dat is de helft minder dan drie jaar geleden.


Brexit

Toch zijn de prijzen voor slachtlammeren en slachtschapen goed. Vorig jaar lagen ze 10 procent hoger dan in 2020 en dit jaar zijn ze nog hoger. In Nederland worden minder lammeren geboren en Engeland exporteert minder slachtlammeren. 'Dat komt enerzijds door de brexit. Anderzijds worden de transporteisen strenger en is het duurder om dieren te exporteren.'

Kingma is positief gestemd over de toekomstige prijsontwikkeling van Nederlandse slachtlammeren. De prijzen blijven stabiel, al ziet hij de consumptie van lamsvlees in Europa licht afnemen. 'Het is een specifiek product dat niet in alle supermarkten ligt. Bovendien kiezen jonge mensen er niet snel voor, want de bereiding vraagt wat aandacht.'

Wel ziet de veehandelaar dat Nederlands lamsvlees steeds beter kan concurreren met dat uit Nieuw-Zeeland en Australië. 'Import uit die landen wordt steeds duurder. Daardoor neemt het prijsverschil af.'


Krachtvoer duurder

De prijzen mogen dan zijn gestegen, ook krachtvoer is duurder, ervaart schapenhouder Henk Zoetelief uit Texel. 'Vorig jaar betaalden we nog 30 cent voor een kilo krachtvoer, nu is dat al 40 cent.'

Op Texel ligt de grondprijs op 70.000 euro per hectare. Een rendabele schapenhouderij zit er dan niet in. Toch blijft Zoetelief schapen houden. 'Je moet dan wel een kronkel in je hoofd hebben', lacht hij.

Om voldoende inkomsten te houden, heeft de ondernemer ook een camping, paardenfokkerij, verkoopt hij stamboekschapen en houdt hij scharrelvarkens. De schapen zet hij zoveel mogelijk lokaal af op Texel. Hij ontvangt gemiddeld 9 euro per kilo geslacht gewicht (exclusief btw) en voor een slachtlam van 20 kilo beurt hij 200 euro. 'We leveren rechtstreeks aan de slager. Zo houden we de lijnen kort.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer