Afwijkende lammeren gemeld, mogelijk Schmallenberg

Drie schapenhouders hebben in dit prille lammerseizoen afwijkende lammeren gemeld bij GD Deventer. Een van hen heeft lammeren ingestuurd. Pathologisch onderzoek wijst uit dat het hier om de ziekte van Schmallenberg gaat.

Afwijkende+lammeren+gemeld%2C+mogelijk+Schmallenberg
© Nieuwe Oogst

De schapenhouders, verdeeld over heel het land, vonden afwijkingen als kromme poten, draainekken en bochels in de rug. Deze afwijkingen kunnen meerdere oorzaken hebben, waaronder het Schmallenbergvirus. Dat wordt door knutten verspreid. De afwijkingen ontstaan in de vroege dracht, tussen dag 25 en dag 60. Bij een drachttijd van 147 dagen betekent dit dat de afwijkingen rond september zijn ontstaan. Toen was het weer warm en knutvriendelijk.


Ook kalveren

Opvallend genoeg werden in het derde kwartaal van 2020 ook veel kalveren met aangeboren afwijkingen gemeld. Van de 25 kalveren zijn twee kadavers onderzocht. Bij een daarvan bleek Schmallenberg de oorzaak, bij het andere kalf is dit virus niet aangetoond. Ook een ingestuurd bloedmonster testte negatief. Over het vierde kwartaal is vooralsnog niets bekend.

Het Schmallenbergvirus is voor het eerst in 2011 aangetoond in Noordwest-Europa. Vanaf eind 2011 werden lammeren en kalveren met aangeboren afwijkingen geboren, dat gebeurde soms in grote aantallen per bedrijf. Door gericht onderzoek is toen veel inzicht in dit op dat moment nieuwe virus verkregen. Zo bleek het virus zich in de zomer en nazomer razendsnel, via stekende insecten, over Nederland te hebben verspreid en bleek de besmettingsgraad zowel op dier- als koppelniveau hoog te zijn.

In het aflammerseizoen daarna nam het aantal meldingen van aangeboren afwijkingen af. Ook bij runderen, waar dit virus tot kalveren met aangeboren afwijkingen leidt, nam toen het aantal gevallen af. Dat gebeurde ook doordat de schapen en runderen na een infectie weerstand hebben opgebouwd. In de loop der jaren is de weerstand in de populatie geleidelijk afgenomen en krijgt het virus opnieuw een kans op voor problemen te zorgen.


Voorzichtig met lammeren

Een woordvoerder van GD Diergezondheid stelt dat GD met de berichtgeving schapenhouders wil waarschuwen om extra voorzichtig te zijn bij de geboorte en oog te hebben voor eventuele afwijkingen. 'Wie in een dergelijk geval uitgaat van een normale geboorte, kan de ooi mogelijk beschadigen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer