Floppy kid syndroom treft bokkenlammeren

Plots slappe dieren met een dronkemansgang, versnelde ademhaling en een dikke buik, waarbij een groot deel van de dieren binnen één tot twee dagen sterft. Naar de oorzaak van dit zogenaamde Floppy kid syndroom is het nog gissen. GD Diergezondheid roept bedrijven met soortgelijk lammeren op om op deze lammeren autoptie te laten verrichten.

Floppy+kid+syndroom+treft+bokkenlammeren
© Johan Wissink

Dat meldt GD Veekijker kleine herkauwers, die in maart van dit jaar werd benaderd door een dierenarts van een geitenbedrijf. Op dit bedrijf trad plots een verhoogde sterfte op bij de bokjes. Deze bokjes bleven bij de moeder tot ze het bedrijf verlaten, iets wat de geitenhouder al jarenlang succesvol toepast.

Dit jaar was dit ook succesvol bij de eerste groep lammeren. Bij de tweede groep ging het wel goed bij de geitenlammeren, die van de geit worden gehaald en met kunstbiest en kunstmelk worden opgefokt. Bij de bokken werd de opfok een drama. Op een leeftijd van een week werd een groot deel van de dieren plotseling slap, had een dronkenmansgang, een dikke buik en een versnelde ademhaling. Ze stierven binnen één tot twee dagen.

Omdat de lammeren niet reageerden op een behandeling voor longontsteking vond pathologisch onderzoek plaats. Hier bleek dat de lebmaag was gevuld met gestremde melk, maar de dunne darm nagenoeg leeg was. De ziekte staat bekend als Floppy kid syndroom, in het Nederlands vertaald als slappe lammeren. Het is een verzuring van het spijsverteringsstelsel, die meestal goed reageert op toediening van bicarbonaat. Een tijdige behandeling hiermee kan het lam er bovenop helpen.


Oorzaak onduidelijk

De oorzaak van dit syndroom is vooralsnog onduidelijk. Volgens sommigen draait het om een overmatige opname van melk, waardoor de volle lebmaag is veroorzaakt. Volgens anderen is dit mogelijk een consequentie van deze ziekte. GD Diergezondheid roept daarom houders en dierenartsen op om pathologisch onderzoek te laten doen van slappe, goed gedocumenteerde lammetjes met verschijnselen die duiden op het Floppy kid syndroom.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer