LTO trekt sterftecijfers lammeren van Wakker Dier in twijfel

Op melkgeitenbedrijven wordt een op de vijf lammeren doodgeboren of sterft binnen twee weken. Dat meldt Wakker Dier op basis van via een WOB-verzoek aangevraagde RVO.nl-gegevens over 2021. LTO trekt die cijfers in twijfel. Op basis van verschillende datasets wordt hieraan een eigen interpretatie gegeven en niet alles wordt meegeteld.

LTO+trekt+sterftecijfers+lammeren+van+Wakker+Dier+in+twijfel
© Johan Wissink

Volgens voorzitter Jos Tolboom van LTO Nederland-vakgroep Geitenhouderij werkt de geitensector al jaren aan transparantie over dit onderwerp. In 2021 is op verzoek van de sector de registratieplicht aangescherpt met als doel om vroegtijdige sterfte beter te monitoren.Door van de totale sterfte de sterfte van geregistreerde geiten en lammeren af te trekken, berekent Wakker Dier de doodgeboorte. Die komt uit op 13 procent. Verder sterft 7 procent van de geregistreerde lammeren in de eerste twee weken, stelt de dierenwelzijnsorganisatie.


Eigen interpretatie

'Er worden verschillende datasets aan elkaar geknoopt, gecombineerd met een uitspraak van Wageningen University & Research en een eigen interpretatie van de cijfers. Dat leidt nooit tot betrouwbare conclusies', stelt Tolboom. Zo zijn bij de berekening van de doodgeboorte de sterftecijfers van lammeren ouder dan 28 dagen niet meegenomen.

'Als geitenhouder zet je in op goede zorg voor je dieren en wil je zo min mogelijk uitval zien onder de lammeren. Daarom zijn er in de sector kwaliteitsafspraken gemaakt over wanneer een geitenhouder geconfronteerd wordt met een te hoog sterftecijfer.'


Ketencontrole

Zo wordt vanuit de ketencontrole een verbetertraject op het bedrijf gestart als de uitval hoger is dan 12 procent. Dat is een verplichting vanuit de keten en betrof afgelopen jaar minder dan tien op een totaal van bijna vierhonderd bedrijven. 'Het rekenwerk van Wakker Dier lijkt dus onwaarschijnlijk', verzekert Tolboom.

Een Kamerbrief wordt in april verwacht waarin het ministerie van LNV een gedegen analyse maakt van de geboorte- en sterftecijfers. LTO richt zich op deze doorlichting van de cijfers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer