Geitenhouder heeft pittige weken voor de boeg

Op veel geitenbedrijven is de aflammertijd begonnen. Zo ook op het bedrijf van de familie Spruijt in het Gelderse Vorchten waar tot begin april nog ruim 300 geiten voor nageslacht zullen zorgen.

Geitenhouder+heeft+pittige+weken+voor+de+boeg
© Ruben Meijerink

'Wij hebben twee periodes van 5 weken aflammertijd voor de boeg', zegt Bastian Spruijt. De eerste periode betreft het een groep overlopers die eerder onder de bok konden, in augustus vorig jaar. Vanaf eind februari tot 10 april lammert er nog een groep jaarlingen af. 'Dat worden pittige weken voor mijn vrouw, mijzelf en de medewerkers.'

Spruijt hanteert het traditionele aflammerpatroon. Er zijn ook collega's die het aflammeren over drie periodes in het jaar spreiden. Ook zijn er nog andere variaties.


Opbouw bedrijf

Voor de Gelderse geitenhouder is deze voorjaarspiek nu het meest logisch omdat hij nog in de opbouw van zijn geitenbedrijf zit. Vanaf 2015 legde hij zich toe op de opfok van jonge geiten. In 2019 kon hij beginnen met melken. Daarvoor had hij nog geen afnemer voor de melk.

'We melken nu 500 geiten, maar hopen er rond april 850 te melken. Dat is wat betreft de vergunning het maximale aantal dat we kunnen melken.' Voor Spruijt is dit een mooi aantal. 'Dat kunnen we prima rondzetten naast de pluimveetak die we hebben.'


Holland Goat Milk

Spruijt levert aan Holland Goat Milk, onderdeel van de internationaal opererende zuivelonderneming Ausnutria. De melk van het bedrijf in Vorchten wordt verwerkt tot babyvoeding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer