Lagere opbrengsten uien verwacht

Agrifirm verwacht dit jaar minder hoge hectare opbrengsten van uien. Reden is onder andere het lagere aantal planten per hectare en de besparing op bemesting.

Lagere+opbrengsten+uien+verwacht
© Twan Wiermans

Nederlandse akkerbouwers zaaiden dit jaar minder uien uit. Op het gros van de percelen was de opkomst na zaaien matig. Dit zorgt er volgens Agrifim voor dat er gemiddeld genomen een stuk minder planten per hectare staan, wat zeker invloed gaat hebben op de hectareopbrengsten. Tijdens de zaaiperiode was er al belangstelling van afnemende partijen. De uienhandel is dit jaar vroeg op gang gekomen.

De teeltkosten stijgen door hogere prijzen voor onder andere brandstof, kunstmest en gewasverzorgingsmiddelen. Zowel in Nederland als in het buitenland zijn de teeltkosten van uien hard gestegen. Het gevolg is dat akkerbouwers besparen op hun bemesting. Dat kan eveneens leiden tot lagere opbrengsten, ook in het buitenland.

Volgens Agrifirm spelen ook de hoge transportkosten een nadelige rol, zeker omdat Nederland veel uien exporteert.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer