Geld verdienen aan reststromen van uien

Waterman Onions in Emmeloord maakte een verdienmodel van reststromen uit uien, knoflook en gember. Volgens directeur Erik Waterman lukt het zelfs om geweldige smaakmakers uit restproduct te maken dat ‘soms niet helemaal aan ‘westers’ schoonheidsideaal voldoet’.

Geld+verdienen+aan+reststromen+van+uien
Rabobank
© Kennispartner

Waterman Onions is een bekend handels- en exportbedrijf van uien. In samenwerking met Roussel Onions, Sawari Fresh International en Biesheuvel Knoflook doen ze ook in knoflook en gember. Samen verwerken ze grote hoeveelheden uien-, knoflook- en gemberproducten in verschillende eindproducten.

Dit zijn niet alleen de klasse 1-producten maar ook producten met een vaak kleine uiterlijke afwijking, die daarom niet direct in het groenteschap kunnen liggen. Niets met die producten doen vindt Waterman een enorme verspilling van voedsel. ‘Van deze fysiek afwijkende producten kunnen we verrassend smakelijke voedingsproducten maken. We maken er zo grondstoffen van in plaats van afval’, vertelt hij.

‘Van de knoflook die niet naar de verse verkoop gaat maken we puree; of anders knoflookmayonaise en knoflookketchup. De uitgesorteerde, kleine stukjes gember kunnen we persen. Dit gembersap is heel geschikt om als ‘gembershot’ te verkopen. Tegenwoordig drinken heel veel mensen gembertoevoegingen. Niet alleen als gemberthee maar ook om mee te mixen in een smoothie of mocktail. Dit is ook nog eens supergezond.’

Door alles te verwerken voorkomen we verspilling met ook nog eens een lage ecologische voetafdruk als eindresultaat. Mooier en duurzamer kunnen we het niet maken

Erik Waterman, directeur Waterman Onions

Waterman heeft het over een hele waardevolle markt. De verkoop richt zich op diverse toepassingen in de keuken in de vorm van uien-, gember- en knoflookpuree. Naast deze hoogwaardige toepassing blijft er na persen ook nog een vezelig restant over. Dat leent zich voor verpakkingskarton. ‘Van de uienstaarten en -pellen maken we geperste blokken om pallets te maken, waarop we het product leveren. Een heel andere manier van de resten verwerken is 'pellets', de brandstof voor in kachels. Een deel van het hout daarin kan vervangen worden door deze vezels. We streven ernaar om echt alles van onze producten te gebruiken en naar zero waste te gaan.’

Nederknoflook

Dichter bij huis produceren is een andere strategie om meer aan te sluiten op de circulaire economie. Knoflook komt vaak uit China. Waterman kan juist de Nederlandse knoflook goed gebruiken.
‘Die heeft een mildere smaak. Je gaat er minder van uit je mond ruiken, zou je kunnen zeggen. Als puree geeft het echt een smaakboost aan gerechten. Ik vind het mooi deze smaakmakers van duurzame teelt van dichtbij te halen. Door alles te verwerken voorkomen we verspilling met ook nog eens een lage ecologische voetafdruk als eindresultaat. Mooier en duurzamer kunnen we het niet maken.’

Binnen de ketensamenwerking inspireren de ondernemers elkaar om circulair te gaan denken. ‘Het is een businessmodel geworden. Wat we ooit gewend waren weg te gooien, is nu geld waard én het is duurzamer.’

Waterman gebruikte de periode tijdens de Covid-epidemie om door te werken aan de productontwikkeling. Samenkomen met andere ondernemers lukte toen moeilijker. Tijdens een online seminar van Rabobank deelden de ondernemers al kennis. Waterman denkt dat tijdens de nieuwe ondernemersworkshop ‘Circulair ondernemen in 1 dag' nieuwe initiatieven kunnen ontstaan bij deelnemers met minder verspilling en profijt voor de bedrijven die het oppakken. De samenwerking en uitwisseling tussen leveranciers en afnemers versterkt het concept.

Ook circulair ondernemen in 1 dag?

Deelname aan de ‘Circulair ondernemen in 1 dag' loopt via onze lokale vestigingen. Interesse? Neem contact op met je accountmanager of stuur een mail naar onze Circulair Ondernemen Desk. Rabobank stelt dat de circulaire aanpak past bij de oplossing van het wereldwijde voedselvraagstuk. Het draagt bij aan meer voedsel produceren met minder verspilling en minder impact op milieu en klimaat.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Rabobank

Rabobank

Rabobank is een coöperatieve bank met een missie. Samen met onze stakeholders zetten we ons al 125 jaar in voor een toekomstbestendige samenleving en...

Lees verder »

Meer van Rabobank

Lees ook

Meer artikelen van Rabobank »

Artikelen over Rabobank