Rassenbeoordeling Uireka: goede kwaliteit, wel meer watervellen

Voor de onafhankelijke rassenlijst van ketenproject Uireka zijn onlangs de zaaiuienrassen van de kleiproeflocaties in het Flevolandse Dronten en het Zeeuwse Colijnsplaat beoordeeld. Gezien het tijdstip was de kwaliteit van de uien goed, oordeelden de uienspecialisten.

Rassenbeoordeling+Uireka%3A+goede+kwaliteit%2C+wel+meer+watervellen
© Twan Wiermans

Wel waren de uien uit Dronten iets zachter en hadden ze meer last van watervellen. Ook zat er tussen de rassen uit Flevoland meer verschil in hardheid en huidvastheid. Volgens onderzoeker Dominique Cammaert en onderzoekcoördinator Luc Remijn van het Uien Innovatie en Kenniscentrum (UIKC) zou dat onder meer te maken hebben met de vele regen in 2021 op die locatie.

Eerder dit jaar vond eenzelfde beoordelingssessie plaats met rassen van de nieuwe zandproeflocatie in het Drentse Schoonloo. Tijdens zo'n bijeenkomst geven acht onafhankelijke uienspecialisten cijfers voor 24 rassen van de proeflocatie in Dronten en 25 rassen van de locatie in Colijnsplaat. Het gaat dan onder meer om hardheid, huidvastheid, vorm, uniformiteit en kleur. Ook is in Zeeland de hoeveelheid tarra bepaald.


Professionele sorteerlijn

Een week voor de beoordelingsbijeenkomst verwerkte uienspecialist JWK Onions op een professionele sorteerlijn de uien. Na de beoordeling konden deelnemende zaadbedrijven de rassen onder nummer bekijken en zien hoe hun eigen rassen scoorden. Daarna worden onder meer metingen uitgevoerd voor het drogestofgehalte, de eenkernigheid, inwendige gebreken en kwaliteitsaspecten. Daarnaast wordt met de drukstaafmethode de hardheid gemeten en de opbrengst vastgesteld.


Het verzamelde cijfermateriaal wordt ingezet voor het samenstellen van de Uireka rassenlijst. Deze wordt donderdag 25 augustus 2022 gepresenteerd op de Uiendag in Colijnsplaat. Op de lijst worden nog niet de resultaten van het rassenonderzoek op zand in Schoonloo meegenomen. De publicatie daarvan is in 2023, omdat het onderzoeksprotocol minimaal twee onderzoeksjaren voorschrijft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer