Middelenfabrikant FMC: 'Wees alert en start op tijd de tripsbestrijding'

'Start op tijd met de bestrijding van trips en ga lang genoeg door om de opbrengst veilig te stellen', dat adviseert teeltspecialist Ronald Deken van gewasbeschermingsmiddelenfabrikant FMC aan uientelers. 'Wees alert, de eerste tripslarven zijn al in de schachten gevonden.'

Middelenfabrikant+FMC%3A+%27Wees+alert+en+start+op+tijd+de+tripsbestrijding%27
© Job Hiddink

Deken sprak donderdag tijdens de open dag op proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat telers toe over de bestrijding van lastige plagen in uien. Volgens de teeltspecialist versnellen de huidige hoge temperaturen de levenscyclus van trips, waardoor uientelers in deze periode extra scherp moeten zijn op de aanwezigheid van het insect.

'Bij 25 graden is de volledige levenscyclus veertien dagen, bij 30 graden maar elf dagen en soms zelfs nog minder. Dan kan de populatie snel uitbreiden. Door vreet- en zuigschade in het blad kunnen trips zorgen voor een opbrengstderving van wel 30-40 procent. Zeker in een warm en droog jaar', licht de teeltspecialist toe.


Verbod op zaadcoating

'Door het verbod op de zaadcoating, is de eerste bescherming weggevallen', vervolgt Deken. 'Het is daarom nog belangrijker om trips op tijd aan te pakken. Schade van trips is later in het seizoen lastig te repareren.' Hij draagt als bestrijdingsmiddel Benevia aan. 'Voordeel van deze insecticide is dat het ook werkt tegen uienvliegen en uienmineervliegen.'

De teeltspecialist waarschuwt voor een vroege aantasting van de uienvlieg. Dat resulteert vaak in een slechte ontwikkeling van het gewas of zelfs plantwegval. 'Vooral de eerste generatie is lastig te bestrijden.' Deken hoorde van HLB De Groene Vlieg dat inmiddels de eerste uienvliegen zijn gespot. De uienmineervlieg steekt de laatste jaren steeds vaker de kop op, maar daarvan heeft hij dit seizoen tot dusver nog geen signalen ontvangen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer