Uiensector noteert exportgroei van ruim 7 procent

Het moet wel heel gek lopen wil de Nederlandse uienexport niet opnieuw het recordvolume van vorig jaar doorbreken, meldt Holland Onion Association (HOA).

Uiensector+noteert+exportgroei+van+ruim+7+procent
© Niels van der Boom

De koepelorganisatie voor de Nederlandse uienhandel wijst erop dat dit seizoen dit tot en met week 21 ruim 1.218.000 ton uien naar het buitenland zijn verkocht. Het aantal actief importerende landen bedraagt inmiddels 132. In het seizoen 2020-2021 werd in dezelfde periode 1.136.000 ton aan 128 landen in het buitenland verkocht. Dit betekent voor dit seizoen een exportgroei van ruim 7 procent.

Een grote volumestijger voor de Nederlandse exporteurs is Ivoorkust. Het land evenaart met 171.000 ton al bijna koploper Senegal met 175.000 ton. Wat opvalt volgens HOA, is dat Ivoorkust ruim 5 weken vroeger in het seizoen aan de markt komt dan Senegal met grote afname volumes en ook aan de markt blijft als de grenzen van Senegal sluiten vanwege de afzet van de lokale oogst.

Senegal is een land waar de eigen productie de laatste jaren toeneemt, meldt HOA. Maar tevens stijgt ook de consumptie in het West-Afrikaanse land fors waardoor import nodig blijft voor de periode dat geen eigen oogst voor handen is. Andere grote volumestijgers zijn Indonesië en Nicaragua. De export naar dit laatste land heeft zich in dit seizoen gestabiliseerd op ruim 16.000 ton. Indonesië groeit vrij gestaag door naar bijna 25.000 ton.


Meer belangstelling vanuit Japan

Op het Aziatische continent wist India marktaandeel terug te winnen. Daardoor zijn relatief grote afnemers van Nederlandse uien als Bangladesh en Sri Lanka dit jaar weggevallen. Wel opvallend is de groei in export naar Taiwan en Hong Kong met respectievelijk 7.600 ton en 3.500 ton. Verder neemt ook vanuit Japan de belangstelling voor Nederlandse uien toe. In volume steeg de export naar deze Aziatische bestemming ten opzichte van vorig jaar van 400 kilo naar 2.200 ton.

Ook dichtbij signaleert HOA een flinke groei. Groot Brittannië neemt dit seizoen bijna 40 procent meer Nederlandse uien af, de exportteller staat inmiddels al op bijna 132.000 ton. Een deel van deze groei wordt verklaard door de nauwkeuriger registratie vanwege de brexit. De Britten zijn voor de helft zelfvoorzienend voor hun binnenlands benodigde uienconsumptie van ongeveer 670.000 ton, maar zijn dus ook flink afhankelijk van import.

Ook Polen laat volgens HOA weer stabiele groeicijfers zien. Bovendien wordt er naar dit Oost-Europees land ook nog een aanzienlijke hoeveelheid Hollandse uien veldsgewas geleverd, die niet in de wekelijkse exportcijfers terug te vinden zijn. Voor Europa vallen verder de grotere exportvolumes op naar landen als Zwitserland met 2.500 ton (+1.900 ton) en Finland met 5.300 ton (+2.100 ton).


Oekraïne stijgt op exportranglijst

Voor Oekraïne geldt dat vorig seizoen de export gehalveerd leek te worden. Dit jaar echter worden sinds het uitbreken van de oorlog met Rusland, grote hoeveelheden uien vanuit Nederland aangekocht. Met op dit moment een totaal van 6.800 ton staat Oekraïne zesendertigste op de ranglijst met exportbestemmingen voor Nederlandse uien.

Vietnam en Colombia openden na lange tijd hun grenzen weer voor de Nederlandse uien en dat biedt volgens HOA ook perspectief voor komend uienseizoen. Vooral Colombia kan bij tegenvallende oogsten in de regio een afnemer van formaat zijn. In het verleden nam het Latijns-Amerikaanse land soms meer dan 10.000 ton af. Het opnieuw toelaten van Nederlandse uien op dergelijke markten is het resultaten van intensief overleg tussen HOA, landbouwraden, ambassades en overheden in de betreffende landen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer