Fors minder importuien op Europese markt

Er zijn op dit moment een stuk minder importuien op de Europese markt. De wereldwijde kostenstijgingen zitten het seizoen dwars, laat handelsbedrijf Denimpex aan uiennieuws.nl weten.

Fors+minder+importuien+op+Europese+markt
© Twan Wiermans

Volgens Denimpex heeft de hoge zeevracht een grote invloed op de kostprijs, zeker bij een product met een relatief lage waarde als uien. Daar komt bij dat overal in de wereld de kosten in de keten hoger zijn dan in voorgaande jaren.

Uit de laatste exportcijfers van Nieuw-Zeeland blijkt dat er naar heel Europa 42 procent minder uien zijn gekomen, meldt Denimpex. Vorig jaar is er circa 69.000 ton geëxporteerd en dit jaar zo'n 40.000 ton. Dat er dit jaar minder uien naar Europa komen, heeft behalve met de hoge kosten ook te maken met dat er nog voldoende lokale uien zijn van de oude oogst.


Import en afzet

Denimpex heeft zelf gele, rode en witte uien geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland, Australië, Chili, India, Egypte en Mexico. Het handelsbedrijf zegt dat de rode en witte uien ondanks de hogere prijzen goed hun weg hebben gevonden. De afzet van gele uien loopt stroever, omdat de meeste retailers later overschakelen dan normaal.

Denimpex verwacht dat alle uien die in week 25 binnenkomen, dit jaar hun bestemming wel vinden. Voor de uien die na week 25 binnenkomen, voorziet de handelaar meer problemen. Toch denkt het bedrijf dat importuien ook de aankomende jaren nodig blijven in Europa. Dat de behoefte aan import dit jaar minder is, zou vooral te maken hebben met de grote uienoogst van afgelopen seizoen in heel Europa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer