HZPC boekt hogere afzet in tonnen

Pootgoedhandelaar en aardappelveredelingsbedrijf HZPC heeft in boekjaar 2020/2021 in totaal 904.000 ton pootaardappelen afgezet. Dat was in 2019/2020 nog 892.000 ton. Daartegenover daalde de omzet naar 312 miljoen euro ten opzichte van 360 miljoen euro in het jaar daarvoor.

HZPC+boekt+hogere+afzet+in+tonnen
© Niels de Vries

Dat blijkt uit de jaarrekening die de raad van commissarissen van HZPC Holding deze week heeft besproken. De dividenduitkering blijft staan op 1 euro per aandeel. Dat komt door een lager operationeel resultaat. De groei in tonnen vond vooral plaats buiten Europa in Amerika en Azië.

De marge op deze extra tonnen compenseert echter niet de verlaging van de marge die HZPC heeft ondergaan in Nederland en Frankrijk. Die ontstond door een veel lagere afzet aan de fritesindustrie en een aantal grote exportlanden, bijvoorbeeld Algerije.


Connecting Growers-programma

Het resultaat van de onderneming na belastingen komt uit op nul. Dit was het voorgaande jaar 1,2 miljoen euro. Dat resultaat had het bedrijf ook in 2020/2021 kunnen behalen, maar het bedrijf koos ervoor om te starten met het Connecting Growers-programma. Dat kostte in 2020/2021 1,35 miljoen euro. Met dit programma heeft HZPC certificaten gekocht en overgedragen aan 70 procent van hun actieve telers in de Europese Unie.

HZPC verkeerde afgelopen jaar in een wereldwijde economische recessie, met grote gevolgen. Toch ziet het bedrijf ook lichtpunten. 'We constateren een verhoging van de afzet in tonnen, zijn trots op de start van het Connecting Growers-programma en tevreden met alle inspanningen om toch een competitieve uitbetalingsprijs te realiseren voor onze telers.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer