HZPC maakt beurshandel certificaten actiever en transparanter

Aardappelhandelshuis HZPC komt met een nieuw handelssysteem voor de handel in HZPC-certificaten. Het systeem wordt vanaf de beursperiode in mei 2022 actief. Dat besloten de leden donderdag in de algemene ledenvergadering.

HZPC+maakt+beurshandel+certificaten+actiever+en+transparanter
© Noordoost.nl-Alex J.de Haan

Volgens HZPC zorgt de nieuwe handelswijze voor een actievere handel van certificaten en een hogere transparantie. Het oude handelssysteem dat HZPC ruim twintiger jaar gebruikte, is verouderd. In het aankomende systeem ligt de verantwoordelijkheid van de handel bij de beleggingsonderneming Captin. Voorheen was de vereniging HZPC zelf verantwoordelijk.

Met het nieuwe platform kunnen certificaathouders twee keer per jaar certificaten kopen of verkopen. De handelsperiode is veertien dagen en er zijn in tegenstelling tot het oude systeem meerdere handelsmomenten mogelijk. De koers kan bewegen tijdens die twee weken.


Actieve handel

Het Captin Trading Platform draagt bij aan een actievere handel. Wanneer een van de HZPC's-certificaathouders certificaten wil kopen of verkopen voor een bepaalde prijs, maakt deze dat kenbaar. Een andere certificaathouder kan direct reageren. Bij reactie wordt een deal gesloten. Daarna kan de betreffende certificaathouder direct een volgende transactie starten.

Op die manier wordt vraag en aanbod actief bij elkaar gebracht. Voor iedereen is vraag en aanbod zichtbaar, net als de gerealiseerde prijzen. Volgens HZPC wordt de beurs daardoor transparanter. 'Onze certificaathouders staan zelf aan het roer en zien continu van elkaar wat ze doen', licht algemeen directeur Gerard Backx toe. 'Daardoor is er meer inzicht in vraag en aanbod.'

Tot nu toe kon de koerswaarde van een certificaat maximaal 10 procent stijgen of dalen. Dat percentage wordt in de nieuwe handelswijze verhoogd naar 20 procent. Dat zorgt volgens HZPC voor een sneller evenwicht in de markt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer