HZPC+komt+in+2021+met+hybride%2Daardappelras
Nieuws
© HZPC

HZPC komt in 2021 met hybride-aardappelras

HZPC verwacht volgend jaar het eerste prototype van een hybride-aardappelras in handen te hebben. Deze aardappelen worden gezaaid in plaats van gepoot.

Volgens HZPC bieden hybride-aardappelrassen perspectief voor de voedselzekerheid van gebieden die slecht te bereiken zijn. Een hoog kiempercentage voor zaden is belangrijk om te kunnen concurreren met andere aardappelrassen.

Student Plant Sciences Shivani Bhanvadia uit India werkte tijdens haar stage bij HZPC mee aan onderzoek naar het kiemproces van hybride-aardappelen. Haar carrièrepad na haar tweejarige master Plant Biotechnology aan de Universiteit van Wageningen had ze al uitgestippeld: ze wilde promoveren en zich verder ontwikkelen in fundamenteel onderzoek.

Totdat Bhanvadia tijdens haar stage bij HZPC ontdekte dat je juist met toegepast onderzoek echt verschil maakt. 'De ontwikkeling van hybride-aardappelrassen heeft direct impact op de voedselvoorziening voor bijvoorbeeld landen in Afrika. Het zou me ook niet verbazen dat het op termijn zelfs voor een revolutie in de aardappelwereld zorgt. Het is heel boeiend om te werken aan een project met zo'n impact op de wereld.'


Aardappelseizoen

Bhanvadia had het geluk dat ze tijdens haar stage het aardappelseizoen van begin tot eind kon meemaken. Ze werkte niet alleen in het laboratorium, maar was ook regelmatig te vinden in de kassen of op het veld.

'Voor het eerst kwam de theorie voor mij tot leven. Ik genoot daar echt van. Aan het begin van mijn stage kreeg ik nog veel begeleiding en aansturing van mijn collega's, maar ik kreeg steeds meer vrijheid. Uiteindelijk werkte ik volledig zelfstandig aan het opzetten en uitvoeren van onderzoek naar het kiemproces.'


Nieuwe standaard

In de landbouw is het testen en veredelen van gewaszaden voor een zo hoog mogelijk kiempercentage niets nieuws. Maar voor hybride-aardappelzaden is dat een ander verhaal: er zijn daardoor geen gestandaardiseerde zaadtesten voor handen. Terwijl het kiempercentage juist zo bepalend is voor de opbrengst. Als slechts 50 procent van de zaden daadwerkelijk ontkiemt, krijgt de teler onvoldoende waar voor zijn geld en verliezen hybride-aardappelen de concurrentie van andere aardappelrassen.

Omdat gestandaardiseerde testen ontbreken, verliep Bhanvadia's onderzoek met vallen en opstaan. 'Tijdens mijn onderzoek keek ik naar andere hybride-gewassen om een idee te krijgen van een geschikte aanpak. Er was weinig informatie, maar door te experimenteren en proberen kwam ik toch tot een protocol. We hebben dat vervolgens getest en het ziet er veelbelovend uit. Hopelijk wordt het verder ontwikkeld tot een gestandaardiseerd protocol, zodat het straks in de hele wereld wordt gebruikt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer