Steeds meer behoefte aan beter pootgoed

De aardappel is wereldwijd een van de meest efficiënte voedingsgewassen. Voor het optimaliseren van de lokale aardappelteelt, ook in minder ontwikkelde gebieden, blijft de Nederlandse pootgoedsector een bepalende rol spelen, is de overtuiging van HZPC. Om nieuwe markten te bereiken en sneller betere rassen te ontwikkelen, investeert het aardappelbedrijf in hybrideveredeling.

Steeds+meer+behoefte+aan+beter+pootgoed
© HZPC

'Naast de groei van ons bedrijf willen we als HZPC een bijdrage leveren aan de voedselzekerheid in de wereld. We beseffen dat voedselproductie meer lokaal gaat plaatsvinden en voor de teelt van aardappelen willen we dat faciliteren', stelt HZPC-directeur Gerard Backx.

Backx was afgelopen week co-host tijdens het online-evenement Potato Days 2021 van HZPC. Hij besprak daar met enkele deskundigen het belang van aardappelinnovaties in de strijd tegen honger en klimaatverandering. Naast een belangrijk voedingsgewas is de aardappel ook een van de meest duurzame gewassen, onder meer vanwege het lage waterverbruik.

Jasper Spikker legt als vertegenwoordiger van Agriterra in Rwanda uit wat het belang is van de lokale aardappelproductie. 'Rwandese telers zijn nu blij met 12 ton aardappelen van een hectare. Dat moet voor een goede voedselvoorziening minimaal verdubbelen en daarvoor zijn ze afhankelijk van beter uitgangsmateriaal.'

Goede ondernemers zijn nooit bang voor nieuwe uitdagingen

Romain Cools, voorzitter World Potato Congress

Spikker ziet voor bedrijven als HZPC een rol om het optimaliseren van de aardappelteelt in landen als Rwanda op gang te brengen. 'Met jonge ondernemers zijn we bezig coöperaties op te starten, zodat ze leren samenwerken met andere ketenpartners. Van HZPC verwachten we dat zij naast goed uitgangsmateriaal ook kennis over de aardappelteelt inbrengen.'


Investering in hybrideveredeling

Om beter toegang te krijgen tot nieuwe markten investeert HZPC de laatste jaren in de hybrideveredeling van aardappelen en de vermeerdering van aardappelen uit zaad. Backx vertelt dat HZPC het gangbare pootgoed op dit moment naar zo'n negentig landen exporteert en dat met zaad het bereik behoorlijk groter wordt.


'Zaad levert transportvoordelen en een betere toegang tot Centraal-Afrika en Zuid- en Noord-Amerika, maar ook Azië. In bijvoorbeeld India zien we nu al de voordelen van hybrideveredeling doordat we sneller betere rassen kunnen ontwikkelen. Dat vertaalt zich in hogere hectareopbrengsten.'

Tijdens de onlinerassenshow van HZPC wordt met onder meer LTO-bestuurder Peter Berghuis en voorzitter Romain Cools van World Potato Congress ook gefilosofeerd over de gevolgen van de hybrideveredeling voor Nederlandse pootgoedtelers.


Nederland blijft geschikt

Berghuis en Backx benadrukken dat voor bestaande markten altijd behoefte is aan een goede kwaliteit pootgoed. De teelt in Nederland is en blijft daarvoor zeer geschikt.

Cools stelt dat het niet altijd eenvoudig is om de traditionele aardappelsector te veranderen. Aan de andere kant zijn goede ondernemers volgens hem nooit bang voor nieuwe uitdagingen. 'Bovendien bieden de vele innovaties mooie mogelijkheden tot nieuwe samenwerkingsverbanden om de ontwikkeling van de aardappelteelt wereldwijd te versnellen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer