CDA-fracties tegen stikstofplannen

De CDA-fracties rondom de Peel roepen de CDA-Tweede Kamerfractie op geen verantwoordelijkheid te dragen voor de stikstofplannen. De CDA-fractie in Overijssel vreest een totale ontwrichting van het platteland. 'De provincies mogen niet akkoord gaan met deze ijskoude kaalslag op ons mooie platteland, waardoor boeren en burgers worden verdreven. Dit past niet bij de uitgangspunten van het CDA.'

CDA%2Dfracties+tegen+stikstofplannen
© Twan Wiermans

'Afgelopen vrijdag werd ook de Peelregio geconfronteerd met de verschrikkelijke landelijke stikstofplannen, ofwel de Startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied. De plannen uit Den Haag lijken erop gericht om de gehele land en tuinbouw sector rondom de Peel regio te verdrijven, enkel om daarmee op termijn hoogveen in de Peel te willen stimuleren', laten de CDA-afdelingen Horst aan de Maas, Deurne, Peel en Maas, Asten, Venray, Laarbeek, Nederweert, Someren, Leudal en Gemert-Bakel in een gezamenlijk statement weten.

'Vanuit Den Haag wordt de Peelregio met stoere doelen opgezadeld, een stikstofreductie van 95 procent, terwijl voor de uitvoering de provincies verantwoordelijk worden gehouden, waarna inwoners uit de Peelregio de gevolgen moeten dragen. Voor deze belachelijke reductiedoelen wordt voorgesteld om 25 miljard euro aan belastinggeld te besteden.'


Ernstige twijfel aan haalbaarheid

Zelfs door de grootste voorstanders voor behoud van de Peel wordt de haalbaarheid van de plannen uit Den Haag ernstig betwijfeld. Werkgroep Behoud de Peel: 'Al zou je de gehele land- en tuinbouwsector in een straal van 10 kilometer rondom de Peel opkopen, dan zit je nog maar op een stikstofafname van 25 procent.' Hiermee wordt pijnlijk duidelijk dat de doelen voor een afname van 95 procent voor de Peel door de land- en tuinbouwsector te verdrijven totaal onrealistisch zijn.

De CDA-afdelingen rondom de Brabantse en Limburgse Peel zijn unaniem van mening dat dit beleid nooit tot uitvoering mag komen. 'Het is weggegooid geld enkel ter stimulans van hoogveen in de Peel, waarmee een kwalitatief hoogwaardige voedselproducerende beroepsgroep voor de toekomst wordt verdreven zonder dat daarmee ook maar in de buurt te komen van de gestelde doelen.'

De afdelingen roepen de CDA-Tweede Kamerfractie geen verantwoordelijkheid te dragen voor deze doelen. 'Tevens roepen wij de CDA-Statenfracties uit Noord-Brabant en Limburg op om in gelijke strekking zwaar protest aan te tekenen bij Gedeputeerde Staten in beide provincies. De provincies mogen niet akkoord gaan met deze ijskoude kaalslag op ons mooie platteland, waardoor boeren en burgers worden verdreven. Dit past niet bij de uitgangspunten van het CDA.'


Ontwrichting van platteland dreigt

CDA Overijssel wijst het Nationaal Programma Landelijk Gebied af omdat het de opdracht voor stikstofvermindering eenzijdig bij de agrarische sector neerlegt. Het plan gaat voor een kaalslag zorgen op het platteland en tast daar de leefbaarheid op onacceptabele wijze aan. Er komen nog wel maatregelen aan voor andere sectoren, maar pas na de zomer.

Een schrikbeeld dat volgens woordvoerder Landbouw en Natuur Jeroen Piksen uit het stikstofplan opdoemt is dat met het verdwijnen van de agrarische bedrijven het hart uit het platteland wordt weggerukt. 'Het Overijsselse platteland is sterk verweven met de agrarische sector. Economisch, maar zeker ook sociaal-maatschappelijk. Noaberschap in dorpen en buurtschappen, dát is Overijssel. Dat dreigt verloren te gaan.'


Te veel consumptie

Dat minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof zelf dreigt in te grijpen als de provincies niet meewerken om de stikstofuitstoot van de agrarische sector fors terug te dringen, is onacceptabel voor het CDA. Het stikstofprobleem is een maatschappelijk probleem. Dat valt niet te ontkennen. 'We consumeren te veel, rijden onbeperkt auto, gebruiken te veel stroom en we laten de luchtvaart ongeremd groeien. De agrarische sector heeft al enorm bijgedragen aan stikstof- en ammoniakreductie. Nu is het tijd dat alle sectoren evenredig bijdragen, al kan dat per gebied verschillend zijn.'

De minister laat de provincies het werk opknappen. Zij krijgen een jaar de tijd om de door haar gewenste stikstofvermindering te realiseren. De CDA-fractie heeft daar grote moeite mee. Piksen: 'Er komen steeds meer dictaten van het Rijk: kale opgaven zonder ruimte voor uitvoering, zoals nu ook weer. Maar provincies moeten eigen afwegingen kunnen maken. De minister steekt weliswaar de hand uit, maar niet ver genoeg. Er moet ruimte komen voor een eigen Overijsselse aanpak die ruimte, duidelijkheid en perspectief biedt voor de blijvende boeren.'

Het CDA pleit daarbij voor een route waarbij het provinciebestuur van de ruimte, tijd en middelen ontvangt om samen met de maatschappelijke partners het stikstofprobleem aanpakt. Dus zonder dictaat van bovenaf. 'Dat is uiteindelijk de enige weg', stelt Piksen die daarbij nadrukkelijk kijkt naar de boeren die wat hem betreft als eersten recht hebben op die duidelijkheid met perspectief voor de blijvers en voor duurzame verdienmodellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer