VVD-congres neemt stikstofmoties aan

De vier stikstofmoties die aan het VVD-congres zijn voorgelegd, zijn aangenomen. Johan Remkes wordt gevraagd om mee te helpen om het stikstofbeleid in samenwerking met de provincies tot uitvoering te brengen. Dit moet voorkomen dat de provincies en het Rijk tegenover elkaar komen te staan bij de uitvoering van het stikstofbeleid.

VVD%2Dcongres+neemt+stikstofmoties+aan
© Esther de Snoo

Drie moties zijn niet in stemming gebracht omdat VVD-landbouwwoordvoerder Thom van Campen deze 'omarmde'. De vierde motie opgesteld door onder andere akkerbouwer Mirjam Nelisse en tevens VVD-Statenlid in Zuid-Holland werd wel in stemming gebracht na een fel en lang debat. 51 procent van de leden stemde voor.

Van Campen ontraadde de motie vanwege de toelichting. Hij hekelde de passage waarin rekenmodellen als 'achterhaald' worden bestempeld. Hij noemde het tevens onjuist dat 'boeren het land uit werden gejaagd'. Ook deze zin klopt niet volgens hem.

Hierna ontstond een felle discussie waarbij tientallen leden spreektijd eisten.


Ruimte, innovatie, beter meten

De motie van Nelisse ging onder andere over meer ruimte voor beter meten en innovatie. De andere moties over goede samenwerking met provincies, toekomstvisie op de landbouw en stikstofbeleid voor alle sectoren met een opgave.

De VVD-fractie gaat de moties bespreken en met minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof in gesprek over inpassing van de beleidsvoorstellen.

Het landelijke VVD-congres vond voor de 153ste keer plaats en er waren ruim 1.200 leden aanwezig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer