NMV: stikstofplannen onnodig, onzinnig, onhaalbaar en onaanvaardbaar

De vandaag gepresenteerde plannen met stikstofverlagingsdoelen van soms 70 tot 100 procent hebben volgens de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) niets van doen met de uitspraak van de rechter in 2019. De rechter ging het om 'overheid maak werk van natuurherstel', terwijl in de plannen van vandaag stikstof wordt gebruikt als stok om mee te slaan en om een kaalslag in de landbouw en het platteland teweeg te brengen.

NMV%3A+stikstofplannen+onnodig%2C+onzinnig%2C+onhaalbaar+en+onaanvaardbaar
© Eigen Foto

Het heeft er in de ogen van de NMV alle schijn van dat het gaat om afrekenen met boeren en het plattelandsleven. Een Haagse machtsgreep in de provincie, waarbij ook provinciebestuurders het mes op de keel wordt gezet. Het gaat niet alleen om boeren, het is een aanval op onze plattelandscultuur, op onze manier van leven in bijvoorbeeld de Achterhoek of op de Sallandse Heuvelrug. Het is 'weg met Normaal, trekkertrekfeesten en de Zwarte Cross' en op naar overheersing van de stadse cultuur van stadse fratsen op de Amsterdamse grachtengordel.

De NMV is helder: 70 tot 100 procent van deze verschrikkelijke plannen is onnodig, onhaalbaar en onaanvaardbaar. De vakbond is niet tegen herstel van natuurgebieden. 'Nee, maar ga met ons lokale oplossingen in de natuurgebieden treffen. Nog geen vier jaar geleden stelden overheidsecologen voor al die Natura 2000-gebieden dat er vooral maatregelen ín de gebieden zijn die genomen moeten worden en dat stikstof een ondergeschikt punt is. Lokaal maatwerk met ons op basis van harde feiten en niet met behulp van de RIVM-modellen.'

De provinciebesturen hebben ook her en der verzet getoond en de NMV steunt ze hierin. De vakbond wil in gesprek met de provincies om te bepalen of het met deze Haagse plannen nog wel zin heeft om in de provincies het overleg in de gebiedsprocessen voort te zetten. De NMV zet daar een groot vraagteken bij.


NMV-bestuurslid Jeroen van Maanen geeft meer informatie over het NMV-standpunt in deze vlog.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer