Stikstofclaim: falend stikstofbeleid bedreigt boerengezinnen

Het kabinet heeft in de ogen van stichting Stikstofclaim zorgvuldig toegewerkt naar de presentatie van de door 'haarzelf bepaalde absurde stikstofdoelen' en reductiezones van 12, 47, 58, 70 en meer dan 95 procent. Hiermee stelt de stichting dat er geen andere uitweg is en stuurt ze aan op sanering van de veehouderij. Falend overheidsbeleid lijkt de groene economie kapot te maken en bedreigt de toekomst van boerengezinnen, stelt de stichting.

Stikstofclaim%3A+falend+stikstofbeleid+bedreigt+boerengezinnen
© Eigen Foto

Stichting Stikstofclaim vindt dat de kritische depositiewaarden onvoldoende wetenschappelijk zijn onderbouwd voor lokaal gebruik, Aerius is niet doelgeschikt met onnauwkeurigheden van meer dan 100 procent en de Wet stikstofreductie en natuurverbetering stelt onhaalbare, niet-doelmatige doelen. Niemand kan volgens de stichting onderbouwen welke natuurwinst de 25 miljard euro belastinggeld voor stikstofreductie gaat opleveren, wetende dat meerdere drukfactoren de staat van de natuur beïnvloeden, zoals de waterhuishouding.

Het kabinet kiest er niet voor om zijn eigen slechte wet -en regelgeving te repareren. Het houdt ook in het Nationaal Plan Landelijk gebied (NPLG) halsstarrig vast aan de modellen en dwangmatige focus op stikstof. Omdat dit goed uitkomt voor het realiseren van het politieke doel, krimp van de veehouderij en uitbreiding van de natuur met minimaal 100.000 hectare, concludeert stichting Stikstofclaim. Komt Nederland daarmee nog verder op slot te zitten, doordat de stikstofruimte nog verder wordt ingeperkt?


Innovatie niet gewenst?

Innovatie lijkt volgens de stichting niet gewenst door het Rijk. De focus ligt op krimp veehouderij desnoods met dwang. Vanaf het aanbieden van het rapport 'Uit een gecreëerde stikstofimpasse' door het Landbouw Collectief in november 2019 is volgens stikstofclaim Stikstofclaim duidelijk dat initiatieven om stikstof te reduceren via innoveren en investeren niet gewenst zijn. Die route wordt stelselmatig gefrustreerd, omdat reducties onvoldoende geborgd zouden zijn en niet 'onontkoombaar'. Het Rijk wil per se dat de veehouderij fors krimpt. Desnoods met dwang. Gaan de provincies daaraan meewerken? Of zorgen ze dat er ruimte komt voor innoveren en investeren?


Provincies aan zet

De provincies mogen tot juli 2023 hun Provinciale Plan Landelijk Gebied (PPLG) inleveren om de landbouw te saneren. Veel provinciehuizen hebben volgens Stikstofclaim de kaartjes voor het PPLG al op de plank liggen, terwijl boeren al maanden meepraten en dachten invloed te hebben in de gebiedsgerichte aanpak. Helaas een illusie, want het NPLG is bijna volledig gericht op stikstof en alleen stikstof uit de landbouw.

Stikstofclaim hoopt dat Gedeputeerde en Provinciale Staten kleur bekennen en zorgen dat het NPLG wordt aangepast, gericht op werkelijke verbetering van de staat van de natuur, met maatwerk in de gebieden op basis van een goede diagnose in het veld. Met het oog op de provinciale verkiezingen kunnen ze laten zien of ze achter de boeren staan.

De komende twaalf maanden zijn cruciaal voor de toekomst van de Nederlandse veehouderij en de aanpalende bedrijvigheid. Stikstofclaim roept de hele agri- en foodsector op tot actie. 'Of laten we onze mooie groene economie kapotmaken? Staan we toe dat veehouders met hun gezinnen worden gedwongen te stoppen met het levenswerk van generaties, zonder dat duidelijk is welke natuurwinst dat oplevert?'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer