Friese CDA roept minister op af te zien van extra stikstofgevoelige natuur

Friese CDA-fracties in Provinciale Staten en gemeenten roepen stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) op af te zien van het aanwijzen van extra stikstofgevoelige natuur en de uitbreiding van Natura 2000-gebieden.

Friese+CDA+roept+minister+op+af+te+zien+van+extra+stikstofgevoelige+natuur
© niels de vries

De christendemocraten maken zich ernstig zorgen over het plan van minister Van der Wal om, in tegenstelling tot eerdere toezeggingen, toch nieuwe extra stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in Friesland aan te wijzen. Het gaat hierbij om de Fûgelhoeke in Natura 2000-gebied Oudegaasterbrekken en Fluessen en omgeving.


Volgens de CDA'ers lijkt ook uitbreiding van overige Natura 2000-gebieden niet uitgesloten. 'De landbouwsector zal moeten bijdragen aan het realiseren van deze opgave. Gelet op alle uitdagingen die er al liggen op het gebied van stikstof, natuur, biodiversiteit en klimaat, roepen wij de minister op om haar besluit te heroverwegen en een goede afweging te maken in alle verschillende belangen.'


Hoofdbrekens

Het CDA voorziet grote problemen, ook omdat de opgave in bestaande gebieden al zo groot is dat dit de nodige hoofdbrekens zal geven. Volgens de politici is het evident dat alle partijen moeten bijdragen aan het halen van de (natuur)doelen.

'In gebiedsprocessen moet gewerkt worden aan de opgaven die er liggen. Om de doelen te kunnen halen, is echter perspectief voor de lange termijn en vertrouwen nodig.' De koers die de minister nu kiest helpt niet om dat vertrouwen te herstellen en frustreert de lopende gebiedsprocessen, geven de CDA'ers aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer