CDA: betrokkenen overvallen door Fries stikstofprogramma

De Friese CDA-Statenfractie is ontstemd over de communicatie rond het provinciale uitvoeringsprogramma stikstof dat de provincie donderdag naar buiten bracht.

CDA%3A+betrokkenen+overvallen+door+Fries+stikstofprogramma
© Twan Wiermans

Volgens de christendemocraten waren de betrokkenen bij de voorbereidingen voor de gebiedsprocessen niet op de hoogte van de inhoud en moesten zij de informatie uit de krant lezen. Hiermee is het vertrouwen in de provinciale overheid ernstig beschadigd, stellen zij.CDA-Statenlid Anne Schelhaas wil van het provinciebestuur weten hoe het dat vertrouwen denkt te herstellen. Dat blijkt uit Statenvragen aan Gedeputeerde Staten. Ook vraagt de partij aan het college waarom maatregelen benoemd zijn voor het gebied rond het Fochteloërveen, nog voor er een gebiedsanalyse heeft plaatsgevonden.


Fochteloërveen

Fochteloërveen heeft de status van een pilot gekregen. Of die status behouden kan blijven als de partijen niet gezamenlijk optrekken, is de grote vraag in het gebied. Rond een aantal Natura 2000-gebieden in Zuidoost-Friesland worden mogelijk extra maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat er minder stikstof in die gebieden terechtkomt. In het vorige week gepresenteerde Uitvoeringsprogramma Stikstof is daarvoor een voorzet gegeven.


In deze gebieden werken alle betrokken overheden, natuurorganisaties, de agrarische sector en andere betrokkenen aan voorbereidingen voor een integraal gebiedsproces. Daarin worden ook maatregelen voor het beperken van de uitstoot van stikstof meegenomen.


Vertrouwen ernstig geschaad

Het kenmerk van een gebiedsproces is dat alle partijen samenwerken aan een plan en dus in gelijke mate, gedurende het gehele proces, betrokken zijn. 'De Fryske Aanpak', vindt Schelhaas. 'Nu de presentatie van dit Uitvoeringsprogramma de deelnemende partijen heeft overvallen, is het vertrouwen in de provinciale overheid ernstig geschaad.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer