Piet Bukman, oud-landbouwminister en CDA-prominent, overleden

Piet Bukman, de tuinderszoon die het bracht tot landbouwminister en Tweede Kamervoorzitter, is woensdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn partij het CDA bekendgemaakt.

Piet+Bukman%2C+oud%2Dlandbouwminister+en+CDA%2Dprominent%2C+overleden
© ANP Persbureau

'Wij zijn diep bedroefd', zegt het CDA in een verklaring. Bukman was tussen 1980 en 1998 onder meer partijvoorzitter, Tweede Kamervoorzitter en minister namens het CDA en speelde een belangrijke rol in het ontstaan van de partij in haar huidige vorm.

'Piet Bukman heeft in vele jaren een grote staat van dienst opgebouwd in partij en politiek', zegt CDA-leider Wopke Hoekstra. Volgens voorzitter Pieter Heerma van de Tweede Kamerfractie heeft hij veel voor Nederland betekend. 'Piet Bukman verstond de kunst om het juiste moment te kiezen voor het compromis.'


Bukman stond aan basis CDA

Bukman was de eerste partijvoorzitter nadat ARP, KVP en CHU fuseerden tot het CDA. Hoekstra zegt dat hij daarmee 'aan de basis van de vereniging' heeft gestaan. 'Omzien naar je naasten stond bij hem hoog in het vaandel als uitgangspunt voor politiek handelen. Hij was ook wat dat betreft een voorbeeld.'

Voor zijn politieke loopbaan maakte Bukman, die opgroeide in het Zuid-Hollandse tuindersbedrijf van zijn ouder, carrière in de Christelijke Boeren- en Tuindersbond (CBTB). In 1980 was hij de eerste partijvoorzitter van het CDA na de fusie van KVP, ARP en CHU.

Vanaf 1981 was Bukman senator. Tussen 1986 en 1990 was hij minister voor Ontwikkelingssamenwerking, waarnemend minister van Defensie en staatssecretaris van Economische Zaken.


Opvolger Gerrit Braks

In 1990 volgde Bukman, met een korte tussenkomst van partijgenoot Bert de Vries, Gerrit Braks op als minister van Landbouw. Deze post vervulde hij tot 1994, waarna hij weer toetrad tot de Tweede Kamer.

Twee jaar later werd Bukman verkozen tot voorzitter van datzelfde parlement. In die functie was hij de opvolger van Wim Deetman die de landelijke politiek verliet om burgemeester van Den Haag te worden. In 1998 verliet Bukman de politiek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer