Fryslân wil geen extra stikstofgevoelig Natura 2000-gebied

Provincie Fryslân wil voorkomen dat in Friesland een extra stikstofgevoelig Natura 2000-gebied wordt toegewezen. In een brief vraagt het provinciebestuur minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof af te zien van het toevoegen van extra habitats in Natura 2000-gebieden.

Frysl%C3%A2n+wil+geen+extra+stikstofgevoelig+Natura+2000%2Dgebied
© Gebiedscooperatie Westerkwartier

In 2019 stuurde LTO Noord al een brandbrief naar Den Haag over het gebied de Fûgelhoeke in Natura 2000-gebied Oudegaasterbrekken, Fluessen e.o. Er lagen plannen om in het Natura 2000-gebied extra habitats 'overgangs- en trilvenen’ en ‘hoogveenbossen’ toe te voegen.

Met die toevoeging zou het gebied stikstofgevoelig worden. Oud-landbouwminister Carola Schouten besloot destijds het ‘veegbesluit’ niet vast te stellen. Volgens het Fries provinciebestuur wil de huidige minister het 'Wijzigingsbesluit Aanwezige Waarden' in september dit jaar wel vaststellen.


Juridische gevolgen

Een extra stikstofgevoelig Natura 2000-gebied kan juridische gevolgen hebben voor ondernemers in de buurt van dat gebied en voor de legalisatie van PAS-melders in die omgeving. Dat schrijft de provincie in de brief aan de minister. De provincie heeft nog onvoldoende in beeld wat deze gevolgen zijn.

Gedeputeerde Staten vrezen dat de gebiedsprocessen sterk onder druk komen te staan als er een extra stikstofgevoelig Natura 2000-gebied wordt toegevoegd. 'Daarnaast is het de vraag met de huidige kennis of de kwaliteit van het habitattype, waarop de kwalificatie rust om de Fûgelhoeke als stikstofgevoelig aan te merken, voldoende is aan te wijzen', stelt het Friese provinciebestuur.

Elf van de twintig Natura 2000-gebieden in Friesland zijn stikstofgevoelig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer