Algemene Rekenkamer 'niet gerust' op goede uitvoering stikstoffonds

President Arno Visser van de Algemene Rekenkamer is 'nog niet gerust' dat de tientallen miljarden euro's die het kabinet wil investeren in klimaat en natuur op een juiste manier worden uitgegeven.

Algemene+Rekenkamer+%27niet+gerust%27+op+goede+uitvoering+stikstoffonds
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

Het kabinet heeft het financiële beheer al jaren niet op orde en aan de voorgenomen miljardeninvesteringen kleven grote risico's. De rekenkamer vreest dat belastinggeld niet volgens de regels wordt uitgegeven. In de persconferentie over het verantwoordingsonderzoek van de rekenkamer zei Visser dat er een aantal hardnekkige problemen ten grondslag ligt aan de tekortkomingen in de boekhouding van de overheid.

'Als je daar bovenop nieuwe, grote maatschappelijke opgaven met veel meer geld stapelt en niet leert van wat er fout is gegaan, dan is het voorspelbaar dat problemen zich herhalen', zegt hij over de plannen van kabinet Rutte IV. Ook worden volgens hem regelingen vaak erg complex gemaakt, terwijl ze tegelijkertijd snel moeten worden uitgevoerd.


Overhaaste besluitvorming

De rekenkamer vreest dat belastinggeld 'door overhaaste besluitvorming niet op rechtmatige wijze wordt uitgegeven of op onvolkomen wijze wordt beheerd'. Dat gebeurt ondanks het feit dat het kabinet dit jaar echt het financiële beheer op orde moet brengen. Die opdracht moet de regering niet onderschatten, waarschuwt de toezichthouder.
Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer