Staghouwer: 'Blijf binnen nitraatnorm van 170 kilo stikstof'

Boeren doen er verstandig aan om dit jaar bij het bemesten binnen de standaardnorm te blijven van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. Dat antwoordt minister Henk Staghouwer (LNV) op Kamervragen over de voortgang van de derogatieonderhandelingen.

Staghouwer%3A+%27Blijf+binnen+nitraatnorm+van+170+kilo+stikstof%27
© Dirk Hol

Staghouwer wil ervoor zorgen dat er weer een derogatie komt voor het uitrijden van meer mest. Maar omdat de uitkomst van de onderhandelingen nu nog onduidelijk is, acht hij het voor boeren verstandig om binnen de norm van 170 kilo stikstof per hectare te blijven en hiermee rekening te houden bij de bemesting in 2022.

Volgens Staghouwer hebben zijn voorganger Carola Schouten en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland boeren er meermaals op gewezen dat ze zich aan de standaard gebruiksnorm voor dierlijke mest van 170 kilo stikstof per hectare per jaar moeten houden, zolang de derogatie niet definitief is. Naar verwachting wordt op 13 juni tijdens een bijeenkomst van het Nitraatcomité van de Europese Commissie uitsluitsel gegeven over verlenging van de derogatie aan Nederland.


'Ik begrijp dat de huidige situatie veel onzekerheid met zich meebrengt voor boeren. Daarom is het mijn inzet om hierover in juni meer duidelijkheid te kunnen geven', aldus Staghouwer.


Verlaging mestplafonds

De bewindsman laat de Tweede Kamer verder weten dat hij geen voorstander is van een verlaging van de nationale en sectorale mestproductieplafonds in eventuele aanvullende derogatievoorwaarden. Hij noemt het onwenselijk als daarmee wordt vooruitgelopen op het tempo van de gebiedsgerichte integrale aanpak.

Staghouwer: 'Mocht een dergelijke bepaling worden opgenomen, dan zou het ter voldoening aan de neerwaartse bijgestelde mestproductieplafonds nodig kunnen zijn een generieke korting op te leggen aan de melk-, varkens- en pluimveehouderij. Dit vind ik ongewenst.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer