MOB start vijftig procedures tegen PAS-melders Drenthe

Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu (VL) starten vijftig procedures tegen PAS-melders in Drenthe die volgens de milieuactiegroep onterecht een natuurvergunning kregen. Drenthe is de zesde provincie waar deze handhavingsverzoeken lopen.

MOB+start+vijftig+procedures+tegen+PAS%2Dmelders+Drenthe
© Twan Wiermans

Volgens de milieuclubs weigert het Drentse provinciebestuur samenwerking met de overheid in noodzakelijke maatregelen om de Drentse natuur op orde te krijgen. Daarmee verzaakt het provinciebestuur zijn wettelijke plicht, geven ze aan. Bovendien heeft dit volgens de organisaties tot gevolg dat cultuurvoorstellingen nabij natuurgebieden onmogelijk worden gemaakt, zoals de voorstelling van het Pauperparadijs bij het Gevangenismuseum in Veenhuizen.

In Drenthe zijn volgens MOB en VL minimaal 150 bedrijven actief zonder de noodzakelijke natuurvergunning. Deze hoefden in het verleden geen natuurvergunning aan te vragen. Een melding van deze veehouderijbedrijven in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) volstond. De Raad van State zette in 2019 een streep door het PAS. Dat betekende formeel dat deze agrarische bedrijven illegaal opereerden, ondanks dat zij ter goeder trouw hadden gehandeld.


'Het provinciebestuur van Drenthe staat 'valsrekenen' toe met stikstof, via sommen op basis van schimmige rekenregels', stelt advocaat Valentijn Wösten van MOB. 'De rechter heeft in meerdere uitspraken scherpe kritiek geleverd op die rekenregels. Het provinciebestuur trekt zich willens en wetens niets aan van de bestuursrechter. Dit moet minachting voor de rechter worden genoemd. Op basis van valse rekensommen dreigt een grote toename van stikstofuitstoot en depositie te worden toegestaan.'

Eerder al startten MOB en VL procedures in Overijssel, Gelderland, Friesland, Noord-Brabant en Limburg. De rechtbank in Zwolle vernietigde vorige week 29 natuurvergunningen. De twee natuurorganisaties hadden deze zaken tegen provincie Overijssel aangespannen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer