Uitscheiding stikstof daalt, fosfaat stijgt in 2022

De uitscheiding van fosfaat door melkvee gaat in 2022 omhoog door een hoger fosfaatgehalte in het gras. De stikstofuitscheiding daalt wel verder, blijkt uit de inschatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alle diergroepen blijven onder de fosfaat- en stikstofplafonds.

Uitscheiding+stikstof+daalt%2C+fosfaat+stijgt+in+2022
© Twan Wiermans

Landbouwminister Henk Staghouwer meldt deze verwachting voor de stikstof- en fosfaatexcretie in een Kamerbrief. Die is gebaseerd op de cijfers die op 1 april 2022 beschikbaar waren. Die gegevens hebben onder andere betrekking op de omvang van de Nederlandse veestapel, het voerverbruik en de voersamenstelling. Maar zijn ook gebaseerd op bijvoorbeeld cijfers over de melkproductie en lichaamssamenstelling van de dierlijke producten en de uitscheiding van fosfaat en stikstof door de verschillende diergroepen.

Door het hogere fosforgehalte in de grasoogst van 2021 neemt de uitscheiding van fosfaat door het melkvee toe. Die stijgt van 74,1 miljoen kilo fosfaat naar 78,1 miljoen kilo. De melkveesector blijft daarmee nog bijna 7 miljoen kilo onder het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo.


Graskuilen

Vanwege het lagere gehalte aan eiwit in de graskuilen van 2021 daalt naar verwachting de stikstofuitstoot van de melkveestapel. Die gaat omlaag van 279,6 miljoen kilo stikstof naar 275 miljoen kilo stikstof en komt daarmee ruim onder het sectoraal stikstofplafond van 281,8 miljoen kilo.

Bij eenden, kalkoenen, vleesvee en varkens verwacht het CBS geen verandering in de fosfaat- en stikstofexcretie. Bij kippen daalt die heel licht met 0,1 miljoen kilo naar 23 miljoen kilo fosfaat en 51,4 miljoen kilo stikstof. Bij vleeskalveren is er lichte stijging met 0,3 miljoen kilo fosfaat naar 5,8 miljoen kilo en met 0,7 miljoen kilo stikstof naar 20,4 miljoen kilo. Alle sectoren blijven onder hun excretieplafonds en ook de totale uitscheiding van de veestapel blijft onder het landelijke plafond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer