Gelderland wil 520 miljoen euro voor 'snelle' stikstofaanpak

Een regeling voor vrijwillige uitkoop van industriële bedrijven, een extra investering in verduurzaming en innovatie van de industrie en de agrarische sector en uitbreiding van de vrijwillige uitkoopregeling voor veehouderijen. Met die maatregelen wil Gelderland het stikstofvraagstuk snel aanpakken.

Gelderland+wil+520+miljoen+euro+voor+%27snelle%27+stikstofaanpak
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

Dat staat in een voorstel dat de provincie aan minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof stuurt. In totaal denkt Gelderland voor deze maatregelen 520 miljoen euro van het Rijk nodig te hebben. De maatregelen kunnen binnen twee jaar worden gerealiseerd.

In het voorstel aan de minister staan ook maatregelen om de natuur te helpen en bodem- en watermaatregelen die de natuur minder gevoelig maken voor stikstof. Volgens gedeputeerde Peter Drenth geeft Gelderland met het voorstel een antwoord op de vraag van de minister om de stikstofaanpak te versnellen.

'Met draagvlak van onze Gelderse bouw, industrie, landbouw, logistiek en natuurpartners', volgens Drenth. 'Deze maatregelen zijn snel uit te voeren. We kunnen dit voor eind 2023 voor elkaar krijgen. Maar dan moet er nu wel snel geld komen om aan de slag te gaan. De tijd van praten is voorbij.'


PAS-melders helpen

Drenth biedt de minister ook aan om ruimte uit de Gelderse stikstofbank te gebruiken om de eerste PAS-melders te helpen. In Gelderland gaat het om ongeveer 380 bedrijven. De minister heeft toegezegd ervoor te zorgen dat deze bedrijven alsnog een vergunning krijgen. Dit legalisatietraject verloopt moeizaam. Drenth: 'Voor deze ondernemers moet duidelijkheid komen. Het is belangrijk om dit goed te regelen.'

Het Gelderse versnellingsvoorstel richt zich op meerdere sectoren, houdt rekening met economie en natuurherstel en richt zich op innovatie en vrijwillige opkoop. Deze onderdelen horen volgens de provincie bij elkaar. Daarom wil Drenth met de minister afspraken maken over het geheel en niet over onderdelen uit het voorstel.

'Dit voorstel heeft groot draagvlak in Gelderland, juist door die samenhang. Winkelen in de maatregelen en er maar een paar kiezen is daarom geen optie', vindt de Gelderse gedeputeerde.


Geld voor uitvoering

Vlak voor de zomer van 2021 presenteerde Gelderland een eigen provinciale stikstofaanpak. Met daarbij een uitvoeringsagenda, met maatregelen die de hoeveelheid stikstof het meest verminderen en de natuur het meest herstellen en versterken. Om de maatregelen uit te voeren, is geld van de rijksoverheid nodig.

Tot nu toe verloopt het uitkeren van de gelden die het Rijk reserveerde voor de stikstofaanpak echter langzaam. 'Het vraagstuk is hier groot', stelt Drenth. 'Als je het in Gelderland oplost, dan los je het vraagstuk voor een groot deel ook in Nederland op. We hebben de maatregelen klaar staan. We weten dat ze werken. Nu het geld nog. We bieden de minister aan om zowel Gelderland als Nederland te helpen. Ik hoop aan de slag te kunnen, en snel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer