LTO steunt verzet provincies tegen stikstofbeleid

De waarschuwing die in verschillende provinciehuizen klinkt tegen het stikstofbeleid moet zeer serieus worden genomen. Dat vindt LTO nu blijkt dat de zorgen over de haalbaarheid van de reductiedoelen en het gebrek aan perspectief voor boeren in de provincies erkend worden.

LTO+steunt+verzet+provincies+tegen+stikstofbeleid
© Dirk Hol

'De LTO-organisaties brengen de zorgen over het gebrek aan agrarisch perspectief, de voortdurende onzekerheid voor PAS-melders, interimmers en anderen en de haalbaarheid van de normen van de kritische depositiewaarde op elk bestuursniveau dringend onder de aandacht. Het is goed dat de provincies de zorgen die boeren over het stikstofdossier hebben volop erkennen. Daarmee staat men dichter op de burger en dichter op de realiteit', zegt voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland.


De LTO-organisaties staan in nauw contact met de provinciehuizen in het hele land en met het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit om ervoor de zorgen dat de boerenstem wordt gehoord in de gebiedsprocessen. LTO spreekt inmiddels van een onwerkbaar stikstofbeleid.Ook de provincies hebben zich kritisch uitgelaten over het beleid. De provinciebesturen en minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof hebben dinsdag nog een al eerder ingeplande 'heisessie' gehad. Die vond plaats naast het gebruikelijke overleg om bij te praten. Over de uitkomst van dit beraad is nog geen mededeling gedaan. Individuele gedeputeerden wilden niet inhoudelijk reageren op de inhoud van het gesprek.


Perspectief is voorwaarde

Om verder te komen in het stikstofdossier, vindt LTO het noodzakelijk dat het perspectief voor de landbouw verankerd is als voorwaarde in de gebiedsprocessen en Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarvoor moet er ook een zeker en concreet zicht zijn op legalisatie van PAS-melders, interimmers en meldingsvrije activiteiten. De toekomst van de landbouw ligt in innovatie, niet in opkoop, benadrukt LTO.


Cruciaal is daarbij dat er reële ambities met heldere doelen, verwachtingen en uitgangspunten zijn, vindt LTO. De kritische depositiewaarde (KDW) moet worden losgekoppeld van de beoordeling van Natura 2000-gebieden en van vergunningverlening in het kader van de Natuurbeschermingswet. Bovendien moeten de natuurdoelen de gedragen uitkomst zijn van een maatschappelijk proces.

De regionale LTO-organisaties hebben de provinciehuizen met die boodschap aangeschreven. LTO Nederland heeft deze voorwaarden, om goed en evenwichtig mee te kunnen doen in de provinciale gebiedsprocessen, via een brief met het Interprovinciaal Overleg (IPO) gedeeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer