Zweedse Ekobot bestrijdt onkruid met veldrobot

Het Zweedse Ekobot demonstreert dit seizoen twee veldrobots in Nederland voor mechanische onkruidbestrijding. Ook in Zweden draaien momenteel twee robots. De elektrisch aangedreven veldrobot heeft een spoorbreedte van 2 meter en verwijdert onkruid in uienrijen. Andere spoorbreedtes zijn volgend teeltseizoen beschikbaar.

Zweedse+Ekobot+bestrijdt+onkruid+met+veldrobot
© Ducksize.com

Onder de veldrobot hangen acht camera's die per rij uien het onkruid nauwkeurig herkennen en onderscheiden. Daarbij zijn er ook acht zeer snelle armen met veertanden bevestigd. Zodra een onkruidplantje herkend wordt, slaan de tandarmen het onkruid direct uit de grond. Afhankelijk van de onkruiddruk slaan de armen elke twee seconden wel een onkruidplantje weg op hoge snelheid.

Het vierkant ogende voertuig van ruim 2 meter breed en ongeveer een meter hoog, rijdt met een snelheid van dik 2 kilometer per uur door het veld. Navigeren gaat puur op gps, andere sensoren worden niet gebruikt. De vier wielen van zo'n 30 centimeter hoog zijn allemaal gestuurd en aangedreven.


Acht tandarmen slaan het onkruid tussen de rijen uien vandaan.
Acht tandarmen slaan het onkruid tussen de rijen uien vandaan. © Ducksize.com


Lithium-ion accu's

De robot wordt elektrisch aangedreven door twee lithium-ion accu's aan weerszijde van het apparaat, daarmee kan een dag worden gewerkt zonder bij te laden. Op het moment is de Ekobot alleen geschikt voor onkruidbestrijding in de uienteelt. Op zanderige grond wordt tanden gebruikt en voor de hardere kleigrond zijn er massief ijzeren tipvingers beschikbaar om beter de grond in te dringen.
Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer